Jolantos naminių šakočių paslaptys
sausio 21, 2020

 

Ragavę vilkaviškietės Jolantos Šiugždienės šakočių žino, kad jie – ypatingi. Pažiūrėti – lyg ir panašūs į konkurentų, tačiau paragavęs supranti, kodėl Jolanta turi tiek daug nuolatinių pirkėjų ir kodėl jos šakočiams suteiktas Lietuvos tautinio paveldo sertifikatas. Jolantos giminėje šakočiai kepami beveik šimtą metų.

 

Dėl šakočių atsisakė direktorės pareigų

 

Oficialiai Vilkaviškio rajone Žynių kaime kepyklėlę Jolanta atidarė prieš šešerius metus, 2014 – aisiais,  tačiau jos giminės istorijoje įrašyta, kad jos protėviai šakočius kepė beveik prieš šimtą metų.

„Prisimenu, kaip juos kepdavo mano mama, teta ir net močiutė. Taigi šakočiai mano gyvenime atsirado jau ankstyvoje vaikystėje, būdavau pagalbininkė. Patiko. Niekam nesakiau, bet prisimenu, kad jau tada tyliai sau pasvajodavau, jog kada nors ir aš savarankiškai juos kepsiu“, – prisimena Jolanta.

Vyrui pritarus, Jolanta šakočių kepimo krosnį įsigijo 2008 – aisiais.

„Tačiau tada dar nebuvo planų imtis šakočių kepimo kaip verslo. Kepėme sau, giminaičiams, bičiuliams“, – prisiminė Jolanta.

Baigusi prekybos mokyklą Jolanta sparčiai kilo karjeros laiptais ir galiausiai net 10 metų vadovavo stambiam prekybos centrui Vilkaviškyje. Pareigos atsakingos, tačiau ir tada surasdavo laiko kepti šakočius.

„Dieną dirbdavau prekybos centre, o vakare, nuo 18 iki 24 val., kepiau šakočius. Žinoma, talkino vyras. Tačiau gyvenimas taip susiklostė, kad psichologiškai ir visaip kitaip privargau dirbti atsakingą vadovės darbą prekybos centre. Draugės paraginta nuėjau į verslo centrą patarimų, po to ir visa šeima aptarėme galimybes užsiimti veikla, kuri ne mažiau atsakinga, tačiau mums teiktų dar ir didelį malonumą“, – pasakojo Jolanta.

2013 – aisiais Šiugždų giminė galutinai nusprendė imtis šio skanaus verslo –  įsirengti nedidelę, bet modernią kepyklėlę – dalyvavo ES ir Lietuvos finansuojamame projekte „Parama verslo kūrimui ir plėtrai”, o 2014 – aisiais pradėjo vykdyti oficialią veiklą. Jolantai pasisekė, nes jos idėjai pritarė  ir iki šiol talkina ne tik abi dukros – Inga ir Daiva, bet ir abu žentai – Donatas ir Modestas. Tokia yra pamokanti sėkmingo šeimos verslo istorija. Tačiau iki dabartinio pastovumo ir sėkmės teko patirti daug išbandymų.

 

Vien gražių norų neužtenka

 

Žinia, Lietuvoje yra daug bandančių kepti šakočius. Lietuviai juos mėgsta ir perka. Tačiau neretai gražiai atrodantis šakotis nuvilia skoniu. Vartotojams nelengva atsirinkti, o kepėjams dar sunkiau išlikti tokioje nedidelėje konkurencingoje rinkoje. Priminsime, kad J.Šiugždienės kepamiems šakočiams yra suteiktas Lietuvos tautinio paveldo sertifikatas, o jos kepykla yra Lietuvos tautinio paveldo gamintojų ir kūrėjų asociacijos narė. Taigi kaip pavyksta pritraukti pirkėjus?

„Natūralumu ir išskirtiniu skoniu. Žodžiais to skonio nenusakysi – paragaukite“, – siūlo Jolanta.

Ne per saldus, ne per kietas, ne per minkštas. Tačiau svarbiausia – tikrai ypatingas skonis. Kaip jį pasiekiate ir išsaugojate, juk pirkėjas laukia būtent tokio, o ne kiekvieną kartą skirtingo skonio šakočių?

„Griežtai laikomės savo recepto ir visada naudojame išskirtinai aukščiausios kokybės žaliavas – jas perkame iš patikimų tiekėjų. Be to, pavyzdžiui, mes nenaudojame net vanilinio cukraus, nenaudojame margarino – tik 82 proc. riebumo sviestą, naudojame specialius aukščiausios rūšies kvietinius miltus, grietinę, natūralias citrinas ir kiaušinius tik iš patikrintų ir patikimai dirbančių ūkių, kurie vištas papildomai lesina kukurūzais, o tai labai svarbu. Visi šie paminėti ir kiti produktai gaminami ne masinei prekybai“, – tikino Jolanta.

Žinoma, labai daug lemia ir patirtis kepant šakočius. Tai ilgas ir atsakingas darbas. Nors šakočių gaminimo procesas iš dalies automatizuotas, nebereikia daug rankų darbo, tačiau reikia ir fizinių pastangų ir dar moralinių ingredientų, kuriuos galėtume apibūdinti sąžiningu ir nuoširdžiu darbu. Pavyzdžiui, jeigu kitas kepėjas naudos tuos pačius produktus, bandys taip pat kepti – šakočio kokybė ir skonis bus skirtingas. Gal Jolanta atskleis ir daugiau paslapčių?

„Labai svarbi patirtis. Pavyzdžiui, ruošiant tešlą yra ypatingai svarbu tiksliai laikytis ingredientų proporcijų ir jų dėjimo eiliškumo. Dar labai svarbu tinkamai maišyti tešlą šakočiams. Vien tik maišymo procesas užtrunka ilgiau nei valandą“, – pasakoja Jolanta.

Svarbi ir kepimo greičio įtaka. Priklausomai nuo šakų ilgio, šakotis iškepamas per 2-2,5 valandos. Tiesa, tą pačią dieną dvejose krosnyse kepami 2-4 šakočiai ir tai užtrunka apie 6 valandas.

 

Rinkoje darosi ankšta

 

Lietuvos rinkoje Jolantai jau darosi per ankšta, nes neseniai ženkliai padidino gamybos apimtis. Veiklą pagal verslo liudijimą pakeis jau įsteigta UAB „Naminiai Jolantos šakočiai“  – renkami visi būtini tokiai veiklai leidimai ir bendrovė realiai pradės veiklą po kelių mėnesių.

„Papildomai sukursime dar kelias darbo vietas. Iš viso dirbs 5-6 darbuotojai“, – planuoja Jolanta.

Kur galime nusipirkti Jolantos šakočių?

„Vilniuje „Senosios kibininės“ taškuose, Kaune – šeštadieniais „Ūkininkų turgelyje“ prie Kauno pilies, bei ūkininkų turgeliuose: trečiadieniais prie „Maxima“ prekybos centro Savanorių pr., sekmadieniais prie prekybos centro „Molas“. Be to, Mastaičiuose, Mokslo g. bet kuriuo metu. Marijampolėje bei Vilkaviškyje – UAB „Provincijos mėsa“ parduotuvėse. Žinoma, Jolantos šakočių įsigysite įvairiose mugėse bei, pavyzdžiui, Jūros šventėje Klaipėdoje. Ir dar – šakočius galima užsisakyti ir atsiimti Vilniuje, Kaune bei Vilkaviškyje. Už papildomą mokestį šakočiai pristatomi ir į klientų paskirtą vietą visoje Lietuvoje (per autobusų siuntų tarnybą).

 

„Širdis džiaugiasi, kai su šakočiais atvykstame ir pamatome mūsų jau laukiančius nuolatinius pirkėjus. Tai – pats geriausias mūsų darbo įvertinimas“, – sakė Jolanta.

Top naujienos

Ar ūkininkui reikia mokytis?

Panašios naujienos
sausio 28, 2020
Statinių meistras iš Marijampolės garsėja gaminių kokybe

  A kategorijos tradicinių amatų meistras, sertifikuotų tautinio paveldo produktų amatininkas, senojo kubilininkystės amato puoselėtojas. Žinovai sako, kad kito tokio […]

sausio 21, 2020
Jolantos naminių šakočių paslaptys

  Ragavę vilkaviškietės Jolantos Šiugždienės šakočių žino, kad jie – ypatingi. Pažiūrėti – lyg ir panašūs į konkurentų, tačiau paragavęs […]