Informuoja VMVT: ES pradėjo plisti vabzdžių platinamos ligos

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (toliau – VMVT) informuoja, kad šylant klimatui Europos Sąjungoje pradėjo plisti vabzdžių platinamos ligos. VMVT 2023-10-13 gavo Šveicarijos kompetentingos institucijos pranešimą apie pirmą epizootinės hemoraginės ligos, nustatytos galvijams, atvejį. Išanalizavusi prekybos kontrolės ir kvalifikuotos pagalbos sistemoje (angl. Trade Control and Expert System (TRACES NT) paskelbtus duomenis, VMVT nustatė, kad iš užkrėstos laikymo vietos Šveicarijoje po 2023 m. rugpjūčio mėn. į Lietuvą buvo išsiųstos trys bulių spermos siuntos, tačiau bulių sperma surinkta 2017 m., 2020 m., 2022 m., 2023 m. balandžio mėn. ir rizikos, kad ligos sukėlėjai pateko į Lietuvą, nėra. Epizootinė hemoraginė liga 2023 metais jau yra nustatyta galvijams, tauriesiems elniams, avims Italijoje, galvijams, elniniams gyvūnams, stirnoms Ispanijoje, galvijams Prancūzijoje, galvijams ir elniniams gyvūnams Portugalijoje, galvijams Šveicarijoje.

Epizootinė hemoraginė liga kol kas nėra nustatyta jokiems gyvūnams Lietuvoje, tačiau, VMVT nuomone, didėja rizika, kad šios ligos sukėlėjai gali būti įvežti į Lietuvos Respublikos teritoriją iš kitų Europos Sąjungos valstybių. VMVT, atsižvelgdama į tai, prašo Jūsų atkreipti dėmesį į nurodytai ligai būdingus klinikinius požymius. Elniniams gyvūnams, esant žaibinei epizootinės hemoraginės ligos formai, pasireiškia viduriavimas su krauju, dehidratacija ir gaišimas, esant ūmiai epizootinės hemoraginės ligos formai, – karščiavimas, silpnumas, didelis seilėtekis, pabrinkimas snukio srityje, burnos ertmės paraudimas, apynagės uždegimas, esant lėtinei epizootinės hemoraginės ligos formai, – opos burnos ertmėje.

Nurodyta liga sergančių galvijų klinikiniai požymiai yra panašūs į mėlynojo liežuvio ligos: pasireiškia karščiavimas, apetito sumažėjimas, burnos ertmės uždegimas, didelis seilėtekis, šlubavimas, liežuvio patinimas, burnos ir nosies pažeidimai ir dusulys, sumažėja primilžiai.

VMVT informuoja, kad, nustačius epizootinę hemoraginę ligą laukinėje faunoje, būtų vykdoma aktyvi ir pasyvi šios ligos stebėsena, o įvykus šios ligos protrūkiams ūkinių gyvūnų laikymo vietose, taikomos ligos likvidavimo ir kontrolės priemonės, nurodytos 2016 m. kovo 9 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamente (ES) 2016/429 dėl užkrečiamųjų gyvūnų ligų, kuriuo iš dalies keičiami ir panaikinami tam tikri gyvūnų sveikatos srities aktai (Gyvūnų sveikatos teisės aktas).

VMVT informacija