Mobilūs gyvulių aukcionai – nauda ne tik pardavėjui, bet ir pirkėjui

Atkūrus Lietuvos nepriklausomybę, mėsinių galvijų atsiradimo šalyje pradžia skaičiuojama nuo 1995 metų, kai iš Prancūzijos buvo įvežti pirmieji mėsiniai galvijai. Mūsų šalyje sąlygos mėsinei galvijininkystei vystyti – itin palankios. Turime nemažus nenaudojamų pievų bei ganyklų plotus, patirties auginant pieninio tipo galvijus.

Jei 2004 m. pabaigoje Lietuvoje užregistruota virš 61 tūkst. mėsinių galvijų, iš kurių 2 682 grynaveisliai mėsiniai galvijai ir 58 786 mišrūnų, tai po 13 metų Lietuvoje jau auginama 177,3 tūkst. mėsinių galvijų, iš jų 41,5 tūkst. grynaveislių. Iš grynaveislių labiausiai paplitę limuzinų (8,7 tūkst.), angusų (6,8 tūkst.), aubrakų (5,9 tūkst.) ir šarolė (5,2 tūkst.) veislių galvijai.

Žemės ūkio rūmų įgyvendinamo projekto „Gyvulio prekinės vertės didinimas, taikant naujus pardavimo būdus“ įgyvendinamo pagal Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 metų programos priemonę „Bendradarbiavimas“ veiklos sritį „Parama EIP veiklos grupėms kurti ir jų veiklai vystyti tikslas – skatinti ūkius sparčiau diegti technologines naujoves ir didinti veiklos pelningumą, t. y. gaminti kokybišką produkciją ir už ją gauti aukščiausią  kainą, taikant naujus pardavimo būdus.

Gyvulių pardavimas mobiliame aukcione pagal gyvulio kokybę ar veislinę vertę už aukščiausią pasiūlytą kainą leidžia gauti didesnes pajamas už aukšto įmitimo ir geros kokybės galvijus.  Nusistovėjusi prekybos forma ūkiuose – tiesioginės derybos su ūkininku ūkyje, kuomet supirkėjas stengiasi gyvulio vertę mažinti įvairiais paaiškinimais ir būdais. Pati prekybos forma nėra tinkama, norint objektyviai įvertinti parduodamų galvijų vertę. Dėl įvairių veterinarinių apribojimų (transportavimo, karantino ir t.t.) šių prekybos formų pasirinkimas darosi ribotas. Visai kitokias galimybes suteikia mobilūs aukcionai, kai norintys savo galvijus parduoti ūkininkai susirenka (netoli savo ūkių) vienoje vietoje, o pirkėjai atvyksta ir dalyvauja aukcione. Tokiu būdu galima užtikrinti didesnes ir teisingesnes pajamas augintojams.

Priminsime, kad pirmasis mobilus aukcionas vyko 2021 m. birželio 29 d. bendrovės „Šilutės veislininkystės“ ūkyje. Aukcione mėsinius bulius pristatė Kelmės, Panevėžio, Anykščių, Rokiškio, Vilkaviškio ir Prienų rajonų ūkininkai – Lietuvos mėsinių galvijų augintojų ir gerintojų asociacijos nariai.