Copa-Cogeca pateikė pastabas dėl pašarų stygiaus ES dėl karo Ukrainoje

Padėties ES apžvalga

Kukurūzai ES naudojami pašarams iš Ukrainos:

ES iš Ukrainos importuoja daug pašarų, daugiausia kukurūzų ir saulėgrąžų:

  • Kukurūzai: ES per metus pašarams sunaudoja apie 66 mln. tonų kukurūzų. Apie 11 mln. tonų atvežama iš Ukrainos, o tai sudaro 17 % ES pašarams suvartojamo kiekio. 2022 m. mums vis dar trūksta maždaug 7 ar 8 iš tų 11 milijonų tonų.
  • Saulėgrąžų rupiniai: ES sunaudoja apie 7,3 mln. tonų saulėgrąžų rupinių ir sėklų, 1,3 mln. tonų importuojama iš Ukrainos, o tai sudaro 18 % ES suvartojamo pašarams. Dar 0,4 mln. t importuota iš Rusijos.
  • Ekologiški pašarai: ekologiškų pašarų į ES importuojama apie 213 500 tonų, iš kurių 7 383 atkeliauja iš Ukrainos (3,5 % mūsų importo), tačiau dėl Rusijos reakcijos gali būti užblokuota ir dar 11 651 tona iš Kazachstano. Tada praleistume apie 9 % ekologiškų pašarų importo.

Todėl Ukrainoje blokuojama labai svarbi ES pašarų naudojimo dalis, o tai turi įtakos tiek prieinamumui, tiek ir kainoms, kurios dar labiau auga.

Atsargų padėtis ir kainos:

Pašarų trūksta Pietų Europoje (Portugalijoje, Italijoje ir Ispanijoje pašarų galima įsigyti tik kelias savaites), o Šiaurės Europoje kol kas netrūksta, tačiau pastaruoju metu kainos smarkiai išaugo daugiau nei 30 % per tris savaites visoje ES. Kai kurios valstybės narės bandė spręsti problemas nacionaliniu lygmeniu, pavyzdžiui, Vengrija su eksporto sertifikatais ir Bulgarija su nacionaliniais rezervais. Kitos valstybės narės svarsto imtis panašių veiksmų, kurie galėtų sukurti papildomų kliūčių ES vidaus rinkoje, kuriai Copa-Cogeca tradiciškai priešinosi.

Kalbant apie ekologiškus pašarus ir pašarus be GMO, jaučiamas didelis trūkumas tiek Europos pietuose, tiek šiaurėje.

Šalių reakcijos:

Ukraina nusprendė blokuoti savo pašarų ir maisto eksportą dėl maisto saugumo sumetimų. Greičiausiai šiais metais iš Ukrainos nebus išplukdomi reikšmingi žemės ūkio prekių kiekiai. Rusijos perėmimo atveju prekiauti iš okupuotų teritorijų kilusiomis apimtimis būtų praktiškai neįmanoma.

Ekologiškų pašarų atveju Vokietija ir Nyderlandai prašo Komisijos taikyti leidžiančią nukrypti nuostatą, o pašarams be genetiškai modifikuotų jos nustato nacionalines leidžiančias nukrypti nuostatas.

Kovo 11 d., penktadienį, SCoPAFF susitikimo su valstybėmis narėmis metu Komisija informavo, kad valstybės narės gali taikyti laikiną leidžiančią nukrypti nuostatą dėl didžiausio pesticidų likučių kiekio, suaktyvindamos Reglamento (EB) Nr. DLK labai greitai, jei apie tai praneša Komisijai ir kitoms valstybėms narėms, todėl atsiranda galimybė importuoti pašarus iš kai kurių kitų pardavimo vietų. Kai kurios valstybės narės, būtent Portugalija ir Ispanija, jau pradėjo taikyti šias išskirtines ir laikinąsias priemones dėl didžiausių pesticidų likučių kiekių, skirtų importuoti pašarų žaliavą, ir kitos valstybės narės svarsto tai.

Tačiau šis sprendimas gali suskaidyti ES rinką. Be to, tokiomis sąlygomis importuoti pašarai turi likti šalyje, kurioje taikoma ši leidžianti nukrypti nuostata, o tai reiškia, kad valstybių narių gamintojai, importuojantys pašarus iš kaimyninių valstybių narių, atsidurtų nepalankioje padėtyje.

Ekologiškų pašarų atveju galimas sprendimas rinkai būtų laikina leidžianti nukrypti nuo 5 % ribos ekologinei gyvulininkystei skirtiems įprastiems pašarams dėl didelio tiekimo trūkumo.

Ilgalaikė problema ir sprendimas:

Tikėtina, kad Ukraina šią vasarą negalės nei derliaus nuimti, nei pasėti kukurūzų ir saulėgrąžų kitų metų derliui. Tai eskaluotų situaciją iki 2023 derliaus metų. Kartu su galimais likusiais politiniais Rusijos tiekimo suvaržymais ES gali tekti ieškoti nuolatinio sprendimo dėl mūsų pašarų tiekimo. Dalis sprendimo galėtų būti laikinas BŽŪP sušvelninimas, kurio paprašė Copa-Cogeca (CC(22)1335).