Naujienos

Kai ištisus metus kvepia žolelėmis

Mažeikių rajone, Ventos regioninio parko teritorijoje, 1990 metais į savo tėviškę iš Kauno sugrįžo Jadvyga Balvočiūtė, kur 1998 m. įkūrė ūkį. Dabar čia yra pieva su daugybe natūraliai augančių augalų.

Dar 2002 m. J. Balvočiūtė sertifikavo ekologinį ūkį. Ūkyje auginami vienmečiai ir daugiamečiai augalai, kurie yra žaliava vaistažolių arbatų gamybai. Auginamos vaistažolės užima 5.8 ha plotą. Tai – medetkos, sukatžolės, ežiuolės, varnalėšos, šalavijai, čiobreliai, našlaitės, melisos ir daugybė kitų, kurie daugumai pažįstami tik iš knygų. Pievos ,kuriose auga vaistiniai augalai, užima 7 ha.

Taip pat auginami rugiai ir avižos. 2003 m. įkurta turtinga daugiamečių augalų ekspozicija, kurioje yra 430 pavadinimų augalų švietėjiškiems – edukaciniams tikslams: su augalais supažindinami vaikai ir suaugę, lietuvaičiai ir užsienio svečiai. Ši švietėjiška – edukacinė programa sudomina visus, kurie neabejingi natūralios gamtos grožiui, laukinėmis ir kultūrinėmis žolelėmis, krašto tradicijomis, ekologijai. Augalai ekspozicijoje ima vegetuoti ir žydi skirtingu metų laiku, todėl norint susipažinti su konkrečiais augalais, verta paklausti, kuriuo laiku geriau atvykti. Lankytojai taip pat gali pasigrožėti netoliese esančiu Virvytės paupiu ir susipažinti su ten augančiais augalais.

„Auginti, gaminti ekologiškas arbatas nusprendžiau dėl to, kad iš Lietuvoje užaugintų ekologiškų žolelių galima paruošti geras arbatas, gerus arbatų mišinius, kuriais žmonės galėtų mėgautis“ – kalba Jadvyga Balvočiūtė.

Ūkyje ne tik auginami, bet natūraliose augimvietėse renkami ir šiame ūkyje džiovinami augalai. Surinkti augalai smulkinami ir gaminamos įvairiausios sudėties arbatos. Čia gamybinės patalpos visais metų laikais kvepia džiovintais žolynais. Ūkyje perdirbama nuo 500 iki 700 vaistažolių žaliavų. Dalis jų užauginama ūkyje, kitos renkamos miškuose, pievose. Vaistinė žaliava renkama ištisus metus, augalų šaknys – rudenį ir pavasarį, žievė ir pumpurai – žiemą ir pavasarį. Dauguma kitų antžeminių dalių (žiedai, lapai, žolynai) pavasarį ir vasarą. Žaliavos surenkamos, smulkinamos, džiovinamos laikantis nustatytų procedūrų ir reikalavimų, kad būtų užtikrinta aukščiausia arbatų kokybė.

Ūkio produkcija tiekiama į daugelį Lietuvos regionų, pristatoma mugių metu Lietuvoje ir užsienyje. Kaip vaistininkė J. Balvočiūtė sukūrė daug individualių receptų. Ūkyje galima įsigyti 54 pavadinimų žolelių arbatų nuo įvairių negalavimų: 12 pavadinimų kasdieniniam stalui, taip pat pavienių augalų arbatų bei produktų, skirtų patalpų aromatizavimui, pagalvėms miegui, pirtims.

J. Balvočiūtės gaminamos arbatos yra pripažintos VšĮ „Kulinarinio paveldo fondas“ ir Žemės ūkio ministerijos kaip kulinarinio paveldo produktas.

Per 2017-uosius metus ūkį aplankė per 30 lankytojų grupių – iš Latvijos, Rusijos, Lenkijos, Japonijos, Prancūzijos, Japonijos, Vokietijos, Estijos, Austrijos.

Iš tikrųjų ūkis – išskirtinis, pasižymintis giliomis ekologinio ūkininkavimo tradicijomis. Čia apsilankantys ne tik vaišinami gardžia ir kvapnia arbata, bet ir supažindinami su žolelių stebuklingomis savybėmis ir galiomis, teikiama nauda žmogaus organizmui, mokomi kaip galima patiems pasigaminti kokybišką arbatą.

Ūkyje susirenka „Žolinčių akademijos“ nariai, kurie talkina skinanat, renkant žaliavas.

O Jadvyga Balvočiūtė mielai dalyvauja šviečiamojoje veikloje – veda seminarus apie arbatžolių naudą sveikatai, pristato jų maistines savybes. Jadvyga mielai vyksta į vaikų darželius, kur vaikučius vaišina arbata ir pasakoja apie jos naudą.

2013 m. įkurta UAB „Jadvygos žolės“ įmonė, kuri gamina ekologiškas arbatas. Jadvygos Balvočiūtės ekologinis ūkis ir UAB „Jadvygos žolės“ specializuojasi ekologiškų vaistažolių auginimo, perdirbimo, realizavimo srityse.

Kontroliuojanti įstaiga kasmet iš naujo peržiūri perdirbamą produkciją ir išduoda sertifikatus vieneriems metams. Jie garantuoja ,kad ūkio produkcija yra ekologiška, kaip šį terminą apibrėžia ES dokumentai ir Lietuvos įstatymai įskaitant tai, kad augalai nėra genetiškai modifikuoti.

Ūkis pasinaudojo ir ES parama, kai pagal projektus buvo pastatytas ir modernizuotas gamybinis pastatas.

Sezono metu ūkyje dirba iki 25 darbuotojų: jie sodina, renka, prižiūri, smulkina, džiovina, sandėliuoja, gamina, fasuoja, realizuoja ir vykdo administracinį darbą.

Ūkis turi Žaliąjį diplomą ir mielai priima praktikantus įvairiu metų laiku ir skirtingos trukmės laikotarpiui. Praktikos vadovės Ingrida Ragainienė ir Birutė Jonkuvienė supažindina su ūkyje taikomomis ekologinio ūkininkavimo technologijomis, kuris reikalauja daug rankinio darbo. Taip pat supažindina su maistinių arbatų gamybai nustatytais standartais ir reikalavimais.

X