ŽUR Naujienos

LR ŽŪR nariai: lietuviško maisto nepritrūksime

277Peržiūrų

Kaimo parduotuvėse maistas nėra šluojamas nuo lentynų kaip didmiesčiuose. Žmonės „arčiau žemės“ gerai žino, kad lietuviškų gėrybių nepritrūksime, be įvežtinių produktų galime gyventi sočiai. Nors, krizei užsitęsus, augintojai taip pat gali susidurti su problemomis.

Šiandien Lietuvos mėsinių galvijų augintojų ir gerintojų asociacijos direktorius Mindaugas Kinderis į miesto gyventojų nuogąstavimus nusijuokia: „Tegul tik perka!“ Aukščiausios kokybės galvijiena be sutrikimų yra tiekiama į prekybos vietas.

Pieno gamintojai taip pat kol kas dirba įprastai, su kokiais nors sutrikimais ar nesklandumais pirmąją karantino Lietuvoje dieną nepatyrė. Tai patvirtino Lietuvos vidutinių pieno ūkių asociacijos valdybos pirmininkė Regina Bernatonienė. Išvakarėse pienas iš jos ūkio buvo paimtas pienovežio kaip įprastai. O kaip bus po dienos ar po savaitės, šiandien sunku prognozuoti.

Miestų gyventojus gali nuraminti ir Lietuvos daržovių augintojų asociacijos direktorė Zofija Cironkienė. Saugyklose daržovių atsargos dar neišseko. Tiesa, augintojai nuogąstauja dėl kitų dalykų. Prasidėjus pavasario darbams, prireikia daugiau darbo rankų. Jų ir įprastais metais trūksta, o dabar samdomų darbuotojų prisikviesti bus juo sunkiau.

 

Žemės ūkio rūmų vicepirmininkas ir Lietuvos kiaulių augintojų asociacijos direktorius Algis Baravykas sako, kad kiaulės kompleksuose auga kaip augusios. Tiesa, jų skaičius dėl afrikinio kiaulių maro (AKM) yra sumažėjęs perpus. Ką reiškia dirbti užkrato plitimo sąlygomis, kiaulių augintojai žino ypač gerai, yra įpratę prie ypatingo saugos režimo – higienos priemonių, dezinfekcijos. A. Baravyko pastebėjimu, kova su AKM išmokė tam tikrų dalykų, kurie yra aktualūs ir kalbant apie naująjį koronavirusą: viruso sustabdymas daug priklauso nuo veiksmų sinchroniškumo. Deja, AKM atveju ilgainiui paaiškėjo, kad prie užkrato platinimo gali prisidėti ir vabzdžiai…

Lietuviškų dešrų ir kitų mėsiškų gardėsių nepritrūksime, patikina Lietuvos mėsos perdirbėjų asociacijos direktorius Egidijus Mackevičius. Tačiau perdirbėjai į situaciją žvelgia jausdami įtampą dėl užsidarančių valstybių sienų. Lietuva neužsiaugina pakankamai kiaulienos (dėl to paties AKM), todėl mėsos perdirbimo įmonės jos įsiveža iš kitų rinkų. Neramu ir dėl eksporto rinkų. Išsikovotą nišą galima prarasti greitai, o ją susigrąžinti kartais būna neįmanoma.

 

Aktualu ir kaime

Žemės ūkio ir maisto produktų gamintojams negresia darbo apimties sumažėjimas. Prekybai maisto produktais, prekėms judėjimo suvaržymai negalioja. Tačiau atsakomybė už savo, savo šeimos narių, samdomų darbuotojų, klientų bei partnerių sveikatos saugumą – padidėja. Dera atminti asmens higienos reikalavimus, kurie taikomi maisto tvarkymo subjektams (žr. čia: https://vmvt.lt/node/4187?language=lt ).

 

X