ŽŪR nariai – Lietuvos mėsos perdirbėjų asociacija (LMPA) ir jos direktorius Egidijus MACKEVIČIUS dalinasi mintimis, kaip sekasi dirbti karantino sąlygomis ir aprūpinti produkcija vartotojus.
„Dabar pagrindinė mūsų užduotis – aprūpinti mėsos produktais gyventojus bei vykdyti su prekybos tinklais sudarytas sutartis. Buvo problemų, kai prie sienos susitelkė dideli transporto kamščiai, bet tai jau praeityje ir tikimės, kad tokių atvejų nepasikartos, nes mėsos perdirbimo įmonės gali pritrūkti kiaulienos (jautienos užtenka vidaus rinkoje). Kiaulieną įvežame iš Vokietijos, Belgijos, Danijos, Olandijos ir kt. Turime įsivežti apie 50 proc. produktams gaminti būtinos kiaulienos.
Šiuo metu pagrindinis iššūkis – dirbti taip saugiai, kad nereikėtų stabdyti gamybos proceso. Jeigu tektų sustabdyti nors vieną perdirbimo įmonę, vidaus rinka patirtų labai daug nuostolių mažmeninėje rinkoje. Turime 3-5 įmones, kurios rinkai tiekia šviežią mėsą. Kiekvienoje įmonėje dirba kelios pamainos, kiekvienoje po 40 žmonių. Taigi jeigu koronavirusas būtų nustatytas nors vienam pamainos darbuotojui, tektų visai pamainai nutraukti darbus bent 14 dienų. O jeigu stabdytume visą skerdyklą, tai tektų sumažinti ar net nutraukti gyvulių pirkimus. Taigi tokiu atveju nuostolių patirtų visi – tiek mes, tiek gyvulių augintojai, tiek vartotojai.
Kaip elgiamės, kokius sau keliame reikalavimus? Pirmiausia – tikriname darbuotojų sveikatą, pradedant kūno temperatūros matavimu. Jeigu žmogus sloguoja – į įmonės patalpas jis nepateks. Jeigu jis susirgs namuose – vienos pasekmės, o jeigu turės kontaktų su dirbančiais įmonėje – kitos pasekmės.
Tokių priemonių imamės savo iniciatyva, nes jaučiame atsakomybę, suprantame, kokios gali būti pasekmės. Ko tikimės iš valdžios? Norėtume turėti galimybių tirti savo dirbančiuosius dėl koronaviruso tikimybės. Vyksta derybos, tačiau kol kas Sveikatos ministerija nieko nepažadėjo. Tikimės Vyriausybės sprendimo, nes jeigu mėsos perdirbimo įmonėms tektų skelbti karantiną, tai iš kur produktų gautų prekybos centrai? Šiuo metu vienų tiekimo grandinių taip greitai nepavyktų pakeisti kitomis. Išeitis –mėsos perdirbimo sektoriuje užtikrinti saugų darbą“.