SVARBU! Dviems savaitėms pratęstas karantinas. Įvesti griežtesni apribojimai
balandžio 8, 2020

2020 m. balandžio 8 d. įvyko Vyriausybės posėdį, kuriame buvo nutarta karantiną dėl koronaviruso grėsmės pratęsti iki balandžio 27-osios dienos imtinai.

Nuo balandžio 10 d. viešose vietose privaloma prisidengti nosį ir burną

Vyriausybės posėdyje taip pat informuota, kad keičiama kaukių ir kitų veido apdangalų dėvėjimo tvarka: nuo balandžio 10 dienos viešose vietose privaloma prisidengti nosį ir burną.

Nuo penktadienio įsigalioja reikalavimas viešose vietose dėvėti kaukes arba kitaip dengti veidą ir nosį. Šis reikalavimas negalioja einant į mišką ar kitą atokią vietą.

Numatyti judėjimo ribojimai šalies viduje

Velykų savaitgalį numatoma riboti judėjimą šalies viduje – tokia tvarka būtų taikoma nuo balandžio 10 dienos 20 valandos iki balandžio 13 dienos 20 valandos. Ribojimai nebus taikomi, kai vykstama dėl artimųjų giminaičių mirties, sunkios ligos ar nelaimės, darbo reikalais, kai darbo vieta yra kitoje savivaldybėje, ar teikiant būtiną medicininę pagalbą. Taip pat draudimai negalios gyventojams, jei jie vyksta į kitą, nei savo gyvenamąją savivaldybę, kai toje savivaldybėje turi nekilnojamojo turto. Judėjimas ribojamas tik į miestus ir miestelius kitose savivaldybėse, nei asmenys gyvena.

Aktualu ūkininkams ir kitiems žemės ūkio veiklos subjektams, turintiems žemės/ar verslo objektus keliose savivaldybių teritorijose

Balandžio 10-osios vakarą prasidės intensyvesnis patruliavimas, bendradarbiaujant su savivaldybėmis, dalyje kelių bus ženklais stabdomas eismas. Tie, kurie vystyta į darbą, privalo turėti tai patvirtinančius dokumentus. Jei turi žemę, ar kitą nuosavybę ir ten vyksta dirbti, turi su savimi turėti ir pateikti tai įrodančius dokumentus, tada tikrai bus praleidžiami.

Numatoma pakankamai griežtai kontroliuoti karantino sąlygų laikymosi.

Palengvinimai daliai verslo

Pakeistas punktas, kuris apibrėžia kokia veikla karantino metu yra galima. Taigi prekybos draudimas būtų netaikomas augalų, skirtų sodinti, sėklų, trąšų prekybai lauko sąlygomis specializuotose vietose. Taip pat numatyta nedrausti teikti finansines paslaugas ir patikimumo užtikrinimo paslaugų teikėjų sudarytų kvalifikuotų sertifikatų išdavimo paslaugas, kai jos teikiamos maisto prekių parduotuvėse, prekybos ir/arba pramogų centruose, t. y. leisti teikti elektroninio parašo išdavimo paslaugas prekybos vietose. Kadangi dabar pats darbymetis, todėl šie reikalavimų palengvinimai įvedami jau iki Velykų. 

 

Reikalavimai maisto gamintojams ir viešojo maitinimo įmonėms:
• taikyti griežtesnes nei įprastai higienos užtikrinimo priemones visuose prekybos, gamybos, perdirbimo, sandėliavimo, paskirstymo, transportavimo ir tiekimo į rinką etapuose;
• užtikrinti, kad veiklą vykdytų tik sveiki darbuotojai, neturintys viršutinių kvėpavimo takų ligų, ūmių žarnyno infekcijų ir kt. susirgimų požymių (pvz.: sloga, kosulys, čiaudulys, pasunkėjęs kvėpavimas, viduriavimas, vėmimas ir pan.);
• uždrausti dirbti darbuotojams, kuriems privaloma izoliacija, izoliacijos laikotarpiu, išskyrus darbuotojus, dirbančius nuotoliniu būdu;
• užtikrinti, kad darbuotojų sveikata būtų nuolat stebima ir, jei reikia, darbuotojų sveikatos klausimais konsultuojamasi Sveikatos apsaugos ministerijos nurodytais kontaktais;
• užtikrinti, kad dažnai liečiami paviršiai įmonių patalpose (durų rankenos, maisto produktų laikymo lentynos / dėžės / stelažai / konvejeriai prekėms sudėti, kasos aparatai, atsiskaitymo kortelėmis aparatai ir kt.) ir maisto produktams (veterinarinėms prekėms) pervežti skirtos transporto priemonės būtų dezinfekuojami dažniau nei įprasta. Prekybos vietose užtikrinti apsipirkimui naudojamų vežimėlių ir krepšių valymą ir dezinfekavimą po kiekvieno jų panaudojimo;
• užtikrinti, kad personalas būtų tinkamai apmokytas maisto higienos reikalavimų, vykdoma efektyvi priežiūra, kaip personalas jų laikosi, o asmens higienai užtikrinti, t. y. rankoms nusiplauti, tualetai būtų tinkamai įrengti ir aprūpinti (su šiltu tekančiu vandeniu, skystu muilu, specialiomis rankų dezinfekcinėmis priemonėmis). Rekomendacijos tinkamai rankų higienai užtikrinti;
• informuoti ir reikalauti iš darbuotojų rankas plauti: prieš pradedant darbą; prieš tvarkant termiškai apdorotą ar vartoti paruoštą maistą; tvarkant žalią mėsą, žuvį ar kt. termiškai neapdorotą maistą; sutvarkius atliekas; pabaigus valymo, dezinfekcijos darbus; pasinaudojus tualetu; pavalgius, parūkius; nusičiaudėjus, išsipūtus nosį; dirbus su pinigais;
• jei darbuotojai darbo metu naudoja vienkartines pirštines, užtikrinti, kad rankas jie plautų ar dezinfekuotų prieš apsimaudami, keisdami ir nusiėmę pirštines;
• informuoti ir reikalauti iš darbuotojų tvarkant maistą vengti liesti rankomis veidą, akis, nosį, burną ir kt., laikytis kosėjimo, čiaudėjimo etiketo (kosėti ar čiaudėti prisidengus vienkartine servetėle arba į sulenktos alkūnės vidinę pusę), jei dėl gamybos proceso saugos būtina – dėvėti apsaugines veido kaukes;
• užtikrinti galimybę prekybos vietos darbuotojams reguliariai (ne rečiau kaip kas 2 val.), o esant poreikiui ir dažniau, kruopščiai plauti rankas su šiltu tekančiu vandeniu ir skystu muilu, ar dezinfekuoti jas specialiomis rankų dezinfekcinėmis priemonėmis;
• užtikrinti pardavėjų darbą kas antroje kasoje, jei tarp jų neišlaikomas mažiausiai 2 metrų atstumas. Imtis maksimalių priemonių, siekiant apsaugoti parduotuvės darbuotojus (įrengti pertvaras tarp darbuotojo ir pirkėjo, aprūpinti darbuotojus apsaugos priemonėmis ir kt.);

• užtikrinti maisto produktų skirtų išsinešimui/išvežimui saugą ir kokybę.

***

Priminsime, kad karantinas Lietuvoje buvo įvestas kovo 13 dieną dėl koronaviruso grėsmės, griežtos priemonės įsigaliojo kovo 16-ąją ir yra pratęstas iki pratęstas iki balandžio 27-osios dienos imtinai.

Panašios naujienos
Partneriai