A.Svitojus: įgyvendinant EK priemones svarbi žemdirbių savivaldos įtrauktis

Birželio 19 d. Žemės ūkio rūmų pirmininkas dr. Arūnas Svitojus. dalyvavo Copa-Cogeca organizacijų narių nuotoliniame susitikime, kurio darbotvarkėje – šių metų gegužę Europos Komisijos pateikta ambicinga ES biologinės įvairovės strategija iki 2030 m.

Copa-Cogeca organizacijos narės išreiškė susirūpinimą – kaip ši strategija paveiks žemės ūkį? Kaip reikės užtikrinti maisto saugumą ir išlikti konkurencingais prisiimant tokius ambicingus įsipareigojimus?

Susitikime dalyvavęs Europos Komisijos narys Virginijus Sinkevičius atsakingas už aplinką, vandenynus ir žuvininkystę, pristatė Biologinės įvairovės strategijos tikslus: apsaugoti ne mažiau kaip 30 proc. ES sausumos ploto ir 30 proc. ES jūros ploto  bei integruoti ekologinius koridorius; užtikrinti, kad buveinės ir rūšys nepablogėtų apsaugos tendencijų ir būklės atžvilgiu; griežtai saugoti mažiausiai 1/3 ES saugomų teritorijų (10 proc. sausumoje ir 10 proc. jūroje), įskaitant miškų plotus; pasiūlyti privalomus ES gamtos atkūrimo tikslus 2021 m.; 50 proc. sumažinti cheminių pesticidų naudojimą ir jų riziką; MAŽIAUSIAI 10 proc. į žemės ūkio paskirties žemės grąžinti biologine įvairove turtingų kraštovaizdžio elementų; užtikrinti, kad 25 proc. žemės ūkio naudmenų būtų ekologiškai ūkininkaujama; sumažinti maistinių medžiagų nuostolius dėl trąšų naudojimo 50 proc., dėl to trąšų naudojimas turėtų būti sumažintas bent 20%.

Komisaras pabrėžė, jog COVID-19 pandemija mums parodė, kaip svarbu išlaikyti sveiką aplinką, kuri tiesiogiai įtakoja kiekvieno iš mūsų sveikatą. „Remiantis visuotiniais sveikatos vertinimais, 24 proc. ligų ir 25 proc. visų mirčių įtakotos aplinkos veiksnių”,- sakė V. Sinkevičius ir pažymėjo, jog krizė parodė, kad mūsų elgesys, įpročiai ir taisyklės gali labai greitai pasikeisti, o maisto tiekimo grandinė nenutrūko ir ypač lanksčiai prisitaikė prie susidariusios situacijos, taigi mes esame pajėgūs priimti iššūkius ir kartu sukurti ateitį jaunajai kartai. Taip pat paminėjo, jog abi strategijos – Biologinės įvairovės ir Nuo ūkio iki stalo – buvo paskelbtos tuo pačiu metu, visuomet yra aptariamos kartu ir taip bus visada, nes žemės ūkis šiose strategijose vaidina didelį vaidmenį. Komisaras prižadėjo, jog žemės ūkio sektoriaus dalyviai nebus palikti vieni šiuo sudėtingu pereinamuoju laikotarpiu.

„Norėčiau paminėti, kad Lietuvos žemės ūkis labai atsakingas aplinkos atžvilgiu – rūpinamės aplinka ir siekiame darnaus vystymosi. Tačiau norėdami užtikrinti tvarų vystymąsi, turime skirti ypatingą dėmesį sanglaudai, investicijoms, tyrimams, skaitmeninimui bei švietimui. Norėčiau ypač pabrėžti, kad siekiant EK patvirtintų strategijų sėkmingo įgyvendinimo, visos šalys turi bendradarbiauti, o formuojant strategijas ir konkrečias jų įgyvendinimo priemones, būtina įtraukti žemdirbių savivaldos organizacijų ir pačių ūkininkų dalyvavimą,” – pažymėjo Arūnas Svitojus.

 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.