Į atsinaujinančios energetikos plėtrą turi būti įtraukti ir ūkininkai

Dalyvauti atsinaujinančios energetikos plėtroje turėtų ir ūkininkai – tokį patikinimą Žemės ūkio rūmų pirmininkas dr. Arūnas Svitojus bei vicepirmininkas Vytautas Buivydas išgirdo susitikimuose su Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininku Laurynu Kasčiūnu ir Dainiumi Kreiviu.

Patiems apsirūpinti elektros energija – tai nacionalinio saugumo klausimas. Krizės atvejui turi būti pasiruošę ir žemdirbiai, maisto gamintojai. Girdime, kas vyksta Ukrainoje: kai elektra nebepasiekia ūkių, kyla chaosas – krinta paukščiai, nebėra kaip pamelžti karvių…

Lietuvos ūkininkai buvo palikti nuošalyje paramos priemonių, pagal kurias remiami asmenys, norintys tapti energetiškai nepriklausomais elektros energijos gamintojais. Kad ūkininkai diskriminuojami, nepripažįstami tinkamais pareiškėjais, klausimas keltas ne vienus metus: kodėl ūkiai negali gamintis elektros savo reikmėms, tiekti ją pardavimui į elektros tinklus?

Susitikimai nuteikia viltingai – pokytis bus. „Energetikos ministras D.Kreivys išgirdo, suprato problemą ir pažadėjo, kad artimiausiu metu tos sąlygos tikrai bus sudarytos“, – V.Buivydas sakė po dalykiško susitikimo.

ŽŪR vadovų siūlymu, parama turėtų būti orientuota į vidutinį, šeimos ūkį; ūkininkai galėtų pasinaudoti fiziniams asmenims skirtomis paramos priemonėmis. Tapti gaminančiu vartotoju – tai galimybė ne tik savo poreikiams užsitikrinti elektros energiją, bet ir diversifikuoti pajamas.

Pokytis taip pat prisidėtų prie kaimo gyvybingumo didinimo, teisingumo jausmo. Atsinaujinančios energetikos verslo projektams kaimo žmonės parduoda ar daugeliui metų išnuomoja savo žemę, kai patys toje žemėje panašių projektų negali įgyvendinti.

„Norisi, kad pirmenybė būtų žemės savininkui, ūkininkui. Nauda dviguba – ūkininkas kaip kaimo gyventojas jo gyvybingumą užtikrina, jis taip pat ir maisto gamintojas. Kuo daugiau jų bus, tuo būsime stipresni“, – neabejoja V.Buivydas, taip pat pastebėjęs, jog nuogąstavimas, esą saulės jėgainės gali atimti daug žemes iš žemės ūkio gamybos, nėra pagrįstas. Dabartiniais Energetikos ministerijos skaičiavimais, naujiems projektams iš viso prireiks 1500 ha.

Bendradarbiavimas su Energetikos ministerija prasidėjo, po kelių savaičių bus sugrįžta prie klausimo detalesnio svarstymo. Geopolitinė situacija reikalauja spartinti sprendimų priėmimą. Energetiškai nepriklausomi turime per kuo trumpesnį laiką.