2025-uosius JT paskelbė Tarptautiniais kooperatyvų metais

Jungtinių Tautų Generalinė Asamblėja paskelbė 2025-uosius Tarptautiniais kooperatyvų metais (IYC 2025). 2025 metais numatoma tema „Kooperatyvai kuria geresnį pasaulį“.

Jungtinių Tautų rezoliucijoje siūloma, kad visos valstybės narės ir visos suinteresuotosios institucijos būtų raginamos pasinaudoti šia proga ir skatinti kooperatyvus didinti informuotumą apie kooperacijos indėlį į Darnaus vystymosi tikslų įgyvendinimą ir bendrą socialinį ir ekonominį vystymąsi.

Pagrindiniai iniciatyvos tikslai:

  • Vyriausybės, kuriančios palankią aplinką kooperatyvams
  • Kooperatyvai, skatinantys visuomenės sąmoningumą, ugdantys naujus lyderius ir skatinantys bendradarbiavimą
  • Institucijos ir plėtros agentūros, skatinančios kooperatyvus per švietimą, stiprindamos pajėgumus ir palengvindamos tarptautinį bendradarbiavimą
  • Visuomenės supratimas apie kooperatyvo tapatybę ir bendradarbiavimo iniciatyvų rėmimas Jungtinių Tautų Generalinė Asamblėja paskelbė pirmuosius tarptautinius kooperatyvų metus 2012 m. ir paragino pabrėžti kooperatyvų indėlį į socialinį ir ekonominį vystymąsi, ypač jų poveikį skurdo mažinimui, darbo vietų kūrimui ir socialinei integracijai. Kooperatyvai visame pasaulyje šventė šį inauguracinį renginį tema „Kooperatyvinės įmonės kuria geresnį pasaulį“, kad paskatintų kooperatyvų augimą ir steigimąsi visame pasaulyje.