Jubiliejinėje „Taikos duonoje” lietuvių palaikymas Ukrainai

Rugsėjo 30 – spalio 2 d. Žemės ūkio rūmų (ŽŪR) vicepirmininkas Algis Baravykas dalyvavo Vokietijos „Taikos duona“ asociacijos drauge su Federaline maisto ir žemės ūkio ministerija organizuojamoje jubiliejinėje 10-ojoje konferencijoje „Taika ir žemės ūkis“, kuri vyko Berlyne ir Seddiner See.

Po įvairiose Europos šalyse vykusių tarptautinių konferencijų, jubiliejinė – 10-oji  konferencija grįžo į savo ištakas, kai 2014 m. buvusioje Berlyno sienos teritorijoje, vadinamojoje „mirties linijoje“, buvo išauginti rugiai, o jų sėklos vėliau pasėtos Centrinės ir Rytų Europos valstybėse, kurios įstojo į Europos Sąjungą po 1989 metų.

„Taikos duonos“ tikslas – tvaraus žemės ūkio ir taikos pasaulyje įtvirtinimas bei valdžios ir savivaldos organizacijų bendradarbiavimo stiprinimas. Šiame kasmet vis kitoje valstybėje vykstančiame renginyje dalyvauja sovietmečiu už „geležinės uždangos“ buvusių dvylikos valstybių (Lietuvos, Bulgarijos, Vokietijos, Lenkijos, Rumunijos, Slovėnijos, Kroatijos, Estijos, Latvijos, Slovakijos, Čekijos, Vengrijos) žemdirbių savivaldos organizacijų lyderiai ir žemės ūkio ministrai. Renginio svečių tarpe dalyvavo ir Ukrainos atstovai.

ŽŪR vicepirmininkas Algis Baravykas padarė pranešimą apie 2019 m. Lietuvoje organizuotą tarptautinį renginį „Taikos duona“. Lietuvoje 2019 m. rugsėjo 19-21 d. Lietuvoje vyko šeštoji tarptautinio projekto „Taikos duona“ konferencija, kurią surengė LR Žemės ūkio ministerija ir LR Žemės ūkio rūmai, dalyvavo dvylikos ES šalių atstovai. Be šeimininkų lietuvių renginyje dalyvavo projekto iniciatoriai Vokietijos asociacijos „FriedensBrot“ („Taikos duona“) vadovai bei Čekijos, Estijos, Vengrijos, Latvijos, Lenkijos, Slovakijos, Slovėnijos, Rumunijos, Bulgarijos bei Kroatijos atstovai iš ministerijų bei žemdirbių savivaldos organizacijų. Susitikti su projekto dalyviais vienam vakarui į Vilnių atskrido Vokietijos federalinė maisto ir žemės ūkio ministrė Julija Kliokner (Julia Klöckner).

„Mūsų šalis smerkia Rusijos vykdomą terorizmą ir karą prieš Ukrainą, todėl, valgydami „Taikos duoną“, turime sutelkti dėmesį į Ukrainą, kuri šiuo metu kovoja už savo teises, laisvę ir turtą. Ukrainos karys kiekvieną minutę rizikuoja gyvybe, susiduria su amunicijos, apsaugos priemonių, medikamentų ir maisto trūkumu. Turime jausti gėdą, kad nesiimame visų veiksmų siekiant užtikrinti paprastų žmonių gyvybę. Karo Ukrainoje kontekste mūsų organizacijų susitikimas turėtų įgyti gilesnę prasmę ir atsakomybę už šią šalį, kuri šiuo metu neturi galimybės džiaugtis taika. Civilizuotos šalys supranta, kad didžiausias iššūkis ir grėsmė žmonijai yra klimato kaita, kurią sukelia besaikė anglies emisija ir aplinkos tarša. Rusija ne tik aplaidžiai elgiasi su aplinka, masiškai teršia gamtą ir nesilaiko tarptautinių aplinkos ir klimato standartų. Tokia didelė valstybė savo ambicijomis reikšmingai prisideda prie pasaulinės klimato kaitos, grasinančios nederliumi, badu, potvyniais ir sausromis daugeliui pasaulio žmonių, taip pat ir Europoje. Turime skirti daugiau paramos Ukrainai, jų kariams ir visiems gyventojams, ir tai turėtų aiškiai atsispindėta mūsų deklaracijoje. Dalinkime „Taikos duoną“ ne tik žodžiais bet ir veiksmais. Paraginau į deklaraciją įtraukti keletą papildomų punktų: paraginti visus politikus ir sprendimų priėmėjus aktyviai dirbti, siekiant paremti Ukrainą ir užkirsti kelią tolesniam konfliktui; skatinti bendradarbiavimą tarp valstybių, siekiant kurti veiksmingas strategijas, padedančias sustabdyti Rusijos agresiją ir remti Ukrainos suverenumą; pabrėžti, kad Rusijos veikla teršia aplinką ir raginti tarptautinę bendruomenę imtis priemonių, siekiant užkirsti kelią tolesniam aplinkos naikinimui; skatinti visuomenės sąmoningumą ir dalyvavimą, kad žmonės prisijungtų prie paramos iniciatyvų ir prisidėtų prie taikos kūrimo. Nudžiugino Ukrainos žemės ūkio ministro Vitaliy Koval nuoširdi padėka už paramą ir palaikymą“, – kalbėjo A.Baravykas.

Vykusiame forume – diskusijoje didžiausias dėmesys skirtas Rusijos karui Ukrainoje bei Ukrainos žemdirbiams kylantiems iššūkiams. Forume dalyvavęs Ukrainos žemės ūkio ministras Vitaliy Koval pažymėjo, kad jų šaliai šiandien kaip niekada yra ypač svarbu būti drauge su ES šalimis. V. Koval informavo, kad 2024 m. tik 16 proc. Ukrainos žemės ūkio ir maisto produktų eksportuota į ES, kai ankstesniais metais tokių produktų kiekis siekė 26 proc., o 2022 m. – net 36 proc. Tai parodo, kad ES rinka nėra Ukrainos tikslas, o itin reikalinga ES šalių infrastruktūra eksporto tranzitui į trečiąsias pasaulio šalis ir tradicines jų eksporto rinkas. Be to, Ukraina šiuo metu tiekia tik apie 5,5 proc. pasaulio rinkos kviečių, iki Rusijos sukelto karo šis skaičius siekė 10 proc.

Forume dalyvavęs Lietuvos žemės ūkio ministras Kazys Starkevičius priminė, kad Lietuva jau yra uždraudusi šių šalių žemės ūkio produktų importą. Jis pasidžiaugė, kad pagaliau baigtas derinti trišalis Jungtinės Karalystės, Lietuvos ir Ukrainos protokolas, po kurio pasirašymo bus pradėti taikyti grūdų, vežamų ir Rusijos ir Baltarusijos, kilmės tyrimai. Tyrimų metu bus siekiama išsiaiškinti, ar grūdai nėra nusavinti iš Ukrainos ir realizuojami kaip rusiški. Tai palies ir tranzitu per Lietuvą gabenamus grūdus, dėl ko tikimasi didelio jų pervežamo kiekio sumažėjimo. Sutarta, kad kilmės patikros mechanizmas itin efektyvus būtų tuo atveju, jei ateityje jį taikytų ir kitos Baltijos regiono šalys ir atimtų iš Rusijos konkurencinį pranašumą, kurį suteikia naudojimasis Baltijos jūros uostų infrastruktūra. Kalbėdamas apie prekybos su ES ateitį K.Starkevičius pakartojo, kad Lietuva visada rėmė ir rems kuo laisvesnę ir atviresnę prekybą, dėl ko nėra vieningo sutarimo tarp ES narių.

Forumo šeimininkas – Vokietijos žemės ūkio ministras Cemas Özdemiras pabrėžė, kad be aprūpinimo maistu saugumo nebus ir taikos, o be taikos nebus ir saugumo. Jis taip pat pasidžiaugė, kad susirinkę šalių atstovai sutaria dėl grėsmės, kurią turi įveikti Ukraina, pabrėžė, kad mūsų pareiga yra padėti. Visi konferencijos dalyviai sutiko, kad būtina išlaikyti aktyvų dialogą Europoje, kuris vestų link taikos ir žemės ūkio gerovės skatinimo.

Viršelio nuotraukoje: (iš kairės) ŽŪR vicepirmininkas Algis Baravykas ir Ukrainos žemės ūkio ministras Vitaliy Koval