Bulvės muziejaus įkūrėjui – ŽŪR padėka

Šakių r. Kudirkos Naumiestyje agronomo Jono Valaičio įkurtame Bulvės muziejuje organizuotoje bulvių dienoje – seminare pristatytos ateities bulvės ir išrinkta bulvė karalienė

Renginyje dalyvavęs Žemės ūkio rūmų direktorius Sigitas Dimaitis pasidžiaugė, kad tokių iniciatyvių žmonių, kaip patyręs agronomas Jonas Valaitis  dėka tęsiamos augalininkystės tradicijos, mūsų tautiečiai ir užsienio svečiai turi puikią progą susipažinti ne tik su skirtingomis bulvių rūšimis, bet mintimis nusikelti ir į prieš šimtus metų arkliais ariamus laukus. „Džiaugiamės ir didžiuojamės agronomo Jono Valaičio, ne tik puikaus ir kompetentingo agronomo, bet ir organizatoriaus bei edukatoriaus gebėjimais ir iniciatyvomis. Dėkojame už nuoširdų dalinimąsi žiniomis ir patirtimis bei linkime geros sveikatos, kūrybinės sėkmės, puikios nuotaikos ir ilgiausių metų”, – įteikdamas ŽŪR padėką sakė D.Dimaitis.

Nuotraukoje: Bulvės muziejaus įkūrėjas, agronomas Jonas Valaitis

Šiandien Bulvės muziejui jau 5-eri metai. Muziejų 2019 m. rugpjūčio 22 d. atidaręs patyręs agronomas Jonas Valaitis didžiuojasi ir džiaugiasi žmonių susidomėjimu ir mielai dalinasi savo patirtimis ir žiniomis. Čia galima rasti  visą bulvių auginimo istoriją nuo senų laikų, senovinius žemės apdirbimo prietaisus: arklių pakinktus, akėčias, bene 300 įvairių pasagų ir kt. Antrame muziejaus pastato aukšte – apžvalgos aikštelė, iš kurios atsiveria puikūs gamtos vaizdai. Išskirtiniame rūsyje vyksta skirtingų bulvių veislių degustacijos. Šalia muziejaus yra Bulvių patranka, Bulve skambinamas 4 varpų kariljonas muziejaus bokšte, o muziejaus kieme – prezidentinis ąžuolas pasodintas per bulvės šventę. Apsilankę Bulvės muziejuje supažindinami ir su p. Almos Adamkienės cepelinų receptu, pagal kurį šalia muziejaus esančioje kavinėje „Pas Mindaugą“ gaminami cepelinai ir organizuojamos jų degustacijos.

„Šiais metais į bulvės karalienės titulą pretendavo 4 veislių bulvės: Laura, Corinna, Concordia, Anuschka veislių bulvės. Siekiant atrinkti tinkamiausias veisles Lietuvos sąlygomis, kiekvieną veislę auginame ne mažiau, kaip 3 metus. Šiandien Europos bulvių selekcininkai, kurdami naujas veisles, daug dėmesio skiria ne tik bulvių išvaizdai, skoniui, gumbų dydžiui, patvariai luobelei, gumbų išsilaikymui sandėliuojant, bet ir atsparumui įvairiems kenksmingiems organizmams. Keičiantis Europos Sąjungos politikai, kai mažinamas bulvių purškimų skaičius augalų apsaugos produktais, taikoma minimali trąšų norma, neviršijant nustatytų azotinių trąšų kiekių. Matome, kaip keičiasi klimatas ir kasmet bulvių augimą veikia aukšta temperatūra ir vasaros sausros, todėl naujos bulvių veislės turi būti atsparios ne tik aukštai temperatūrai, bet ir sausrai“, – informavo Jonas Valaitis.

 

 

Skip to content