Dėmesys maisto saugai ir kokybei

Dėl koronaviruso plitimo šalyje paskelbus karantiną, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) perorganizavo savo veiklą vykdyti nuotoliniu būdu, ženkliai sumažintas ir inspektorių fizinių patikrų skaičius.

Tačiau rizikingiausios maisto gamybos grandinės sritys ir toliau yra kontroliuojamos nenutrūkstamai, užtikrinant, kad namuose Lietuvos žmones pasiektų tik saugūs ir kokybiški maisto produktai, taip pat tokie produktai galėtų būti sertifikuojami eksportui, o verslas gautų dar ir papildomų kontrolės duomenų maisto saugai vertinti.

 

VMVT operatyviai reaguoja ir tiria visus įtarimus dėl apsinuodijimų maistu, pranešimus apie galimus karantino tvarkos pažeidimus viešojo maitinimo įmonėse ar maisto pardavimo vietose. Įprastine tvarka vykdoma importo ir tranzito kontrolė pasienio veterinarijos postuose, išduodami eksporto sertifikatai, valstybiniai veterinarijos gydytojai atlieka priežiūrą gyvūninio maisto įmonėse ir nuolat dirba skerdyklose, kuriose vertina gyvūnų sveikatą ir jų gerovę, mėsos saugą ir kokybę.

 

Laboratorinė maisto produktų ir jų žaliavų kontrolė karantino metu išlieka viena svarbiausių. Atrenkami tiek Lietuvos gamintojų, tiek ir įvežtinės produkcijos ar žaliavų mėginiai, siekiant nustatyti kenksmingų medžiagų, teršalų likučius, galimą mikrobinę taršą ir pan. Mėginiai atrenkami ir visi kiti valstybinės kontrolės veiksmai vykdomi užtikrinant įmonės ir VMVT darbuotojų saugumą, maksimaliai vengiant artimo fizinio kontakto su maisto tvarkymo įmonių darbuotojais.

 

„Vienas svarbiausių šiuo metu mūsų specialistams tenkančių uždavinių – kad maisto tiekimo grandinė nesutriktų, kad ūkininkai, maisto produktų gamybos įmonės, prekybininkai ir kiti maisto produktų grandinės tiekėjai galėtų realizuoti ir tiekti savo produkciją vartotojams, o gyventojai nenutrūkstamai būtų aprūpinti reikiamais maisto produktais. Esu be galo dėkingas visiems savo darbuotojams už didžiules pastangas šiuo nelengvu metu, kad mūsų valstybės žmonės gautų saugų ir kokybišką maistą“, – sako VMVT direktorius Darius Remeika.

 

Pasak D. Remeikos, verslas dėl karantino neturėtų tikėtis išimčių ar mažesnių reikalavimų maisto saugai. VMVT direktorius akcentuoja, kad šiuo metu verslas privalo imtis dar griežtesnių nei įprastai higienos priemonių, persižiūrėti savikontrolės procedūras, vykdyti savikontrolės laboratorinius tyrimus, nes juk būtent gamintojas ir pardavėjas visų pirma yra atsakingas už vartotojui pateikiamo produkto saugą ir kokybę. Tai būtina dar ir dėl to, kad šiuo metu jautrių vartotojų grupių skaičius yra didesnis nei įprasta – tai ir vyresnio amžiaus, silpno imuniteto ar lėtinių ligų turintys, saviizoliacijoje esantys asmenys.

 

VMVT parengė ir išplatino maisto tvarkymo, pašarų įmonėms, veterinarinių paslaugų teikėjams ir visuomenei karantino laikotarpiu aktualių rekomendacijų rinkinį, kurį galima rasti specialioje skiltyje https://vmvt.lt/aktualu-verslui-karantino-metu [1].

 

Taip pat primenama, kad karantino laikotarpiu visas konsultacijas gyventojams VMVT teikia šiais el. paštais: klausimai@vmvt.lt [2], skundai@vmvt.lt [3] arba užpildant atitinkamą formą internete [4], paskambinus VMVT departamentų telefonais [5] arba įrašant pranešimą ar klausimą visą parą veikiančiu nemokamu telefonu 8 800 40 403.

 

VMVT informacija

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.