Gruodžio 13 d. Rokiškio rajono ūkininkai, tęsdami gerosios patirties paieškas, išsiruošė į dar vieną verslumo ugdymo kelionę.
Rokiškėnai apsilankė Raseinių rajone, Algimantų kaime, veikiančiame Audronės Žilienės ūkyje, kuris šiuo metu yra vienintelis šalyje, gaminantis ekologiškus mėsos produktus. Ūkis užsiima gyvulininkyste ir specializuojasi jautienos bei kiaulienos produktų gamyba. Ūkis jau daugiau nei 12 metų pripažintas ekologiniu nuo lauko iki prekystalio – tai reiškia, kad ūkininkai patys ruošia dirvą, augina ekologinius grūdus, kuriuos vėliau naudoja kaip pašarą gyvuliams. A. Žilienės ūkio skerdykla savo laiku buvo viena pirmųjų atitinkančių ES reikalavimus Lietuvoje. Mėsos gaminiai gaminami tik natūraliai be jokių maisto priedų dėl ko yra vertinami ištikimų pirkėjų visoje Lietuvoje.
Ūkininkai augina kiaules ir mėsinius gyvulius, o pats ūkis atitinka ES reikalavimus ir pripažintas kaip vienintelis Lietuvoje ekologinis ūkis nuo lauko iki stalo.
Ūkyje laikoma per 200 vietinių senojo genotipo baltųjų kiaulių ir per 50 mėsinių Šarole veislės galvijų.
Senojo genotipo baltųjų kiaulių veislė atspari stresams, puikiai prisitaikiusi vietinėms sąlygoms, turi geras bekonines savybes, yra vislios ir stiprios konstitucijos. Kiaulės Žilių ūkyje šeriamos tik ūkyje užaugintais pašarais. Grynaveislė kiaulė per parą priauga vidutiniškai po 175 g. Kilogramui priaugti sunaudoja 3,36 pašarinius vienetus.
Prancūzų Šarole veislės galvijų privalumas – kokybiška ir neriebi mėsa. Galvijai yra stiprios konstitucijos, ramaus temperamento, turi gerai išsivysčiusius raumenis. Galvijų spalva balta į gelsvumą. Šarole veislės galvijai bręsta vėlai, mažai kaupia riebalų būdami vyresnio amžiaus. Gyvuliai šeriami tik ūkyje užaugintais pašarais. Vidutinis suaugusių galvijų svoris svyruoja nuo 600 iki 1350 kg, veršeliai gimsta 44 – 46 kg.
Žiliai dar 1990 metais nuo plyno lauko pradėjo statyti skerdyklą. Skerdyklai reikalavimai buvo kaip ir didelei įmonei, kuri šiandien yra sertifikuota pagal visus ES reikalavimus. Skerdyklos dydis 250 kvadratinių metrų, o šaldytuvų dydis – nuo 25 iki 50 kvadratų.
Ūkyje gaminami rūkyti, sūdyti, vytinti mėsos gaminiai, kurie turi paklausą mugėse, turguose, ekologinių prekių parduotuvėse.
Ūkininkai dirba apie 80 ha žemės. „Ganyklos yra netoliese namų ir gamybinių pastatų, todėl viskas vietoje. Didžiausia problema – gerų ir motyvuotų darbuotojų stoka. Dirbame daug, ir kai dirbi sąžiningai ir su meile – viskas pavyksta“ – pasakoja ūkininkė Audronė Žilienė.
Pilni įspūdžių rokiškėnai tą pačią dieną suspėjo aplakyti ir Molėtų rajone įsikūrusį „Audronio elnyną”. Jau dešimt metų danielius ir tauriuosius elnius auginantis bei veisiantis Audronis Glumbakas mielai dalinasi patirtimi ir žiniomis, konsultuoja norinčiuosius rimtai užsiimti žvėrininkyste. Kaip pats ūkininkas prisiminė šią veiklą pradėjęs vos nuo trijų danielių, kuriuos įsigijo „dėl grožio”. Šiandien jo valdose – 50 – tyje ha, atskirose sekcijose jau ganosi 500 tauriųjų elnių ir 30 danielių.
Nors A. Glumbako specialybė visai nesusijusi su žemės ūkiu, tačiau susižavėjęs laukiniais gyvūnais, jis ūkį įkūrė ir sėkmingai jį plėtoja tėviškės žemėse. „Žinių ir patirties gauti iš knygų neįmanoma, todėl čia gelbėja tarptautinės stažuotės, įvairūs mokymai, aplankyti Europos šalių elnių ūkiai ir asmeninėpatirtis“ – pasakoja Audronius Glumbakas.
Čia bandos suformuotos iš Slovakijos, Lenkijos bei Lietuvos žvėrių. Pagrindinė ūkio šaka – veislininkystė, todėl siūlomi įvairaus amžiaus tauriųjų elnių ir danielių patelės bei patinai. Nors šiuo metu pelningiausia yra parduoti gyvus žvėris, tačiau ateityje ūkyje planuojama įrengti ir mėsos perdirbimo cechą, nes elniena yra labai vertinama ir paklausi.
„Lietuvos klimatas puikiai tinka tauriesiems elniams, todėl nereikia jokių ppaildomų įrangų. Tai laukiniai gyvūnai, jie prisitaikę išgyventi gamtoje, o mes galime tik pagerinti jiems sąlygas” – pasakoja A.Glumbakas.
„Kiekviena verslumo kelionė ūkininkams vis kitokia, turinti savo ypatumų. Iš vienos įgaunama daugiau žinių, iš kitos – daugiau įspūdžių, trečios – galbūt atokvėpio, ar naujų minčių ir idėjų. Tačiau visos kelionės turi edukacinį veiklos tikslą – ne tik praplečia akiratį, leidžia įvertinti esamą situaciją, bet ir planuoti perspektyvas, kurti naujus verslo planus” – kalba Žemės ūkio rūmų Savivaldos organizatorė Rokiškio rajone Lina Meilutė – Datkūnienė.
Kelionę organizavo Žemės ūkio rūmų Savivaldos organizatorė Rokiškio rajone Lina Meilutė-Datkūnienė drauge su Rokiškio rajono savivaldybės Žemės ūkio skyriaus ir Rokiškio rajono ūkininkų sąjungos atstovais.