Rugpjūčio 10 d. Lenkijos žemės ūkio rūmų prezidento Viktor Šmulevič ir viceprezidento Miroslav Borovski kvietimu Lietuvos žemės ūkio rūmų pirmininkas Arūnas Svitojus ir direktorius Sigitas Dimaitis dalyvavo jau šeštąjį kartą organizuojamame renginyje „Teka pienas ir medus“, kuris vyko Varmijos Mozūrų vaivadijoje prie Legos upės ir Didžiojo Alėckos ežero įsikūrusiame Alėckos mietelyje.
Alėckos Švč. Mergelės Marijos, Lenkijos karalienės bažnyčioje buvo aukotos mišios už žemdirbius, pieno gamintojus, bičių augintojus.
Diskusija dėl peno sektoriaus perspektyvų
Renginys, kuriame dalyvavo Lenkijos žemės ūkio rūmų prezidentas Viktor Šmulevič ir Lenkijos europarlamentaras Krzysztof Jurgiel prasidėjo diskusija apie pieno perspektyvas.
Kaip informavo Lenkijos žemės ūkio rūmų prezidentas V.Šmulevič, šiandien vidutinė pieno kaina Lenkijoje yra apie 1,19 Lenkijos zloto ( t.y 0,28 EUR), tačiau pieno kaina labai priklauso ir nuo kokybės, todėl ragino pieno gamintojus ypač atkreipti dėmesį į pieno kokybę, kurią įtakoja pašarų kokybė, karvių sveikatingumas ir veislininkystė. Taip pat V.Šmulevič prognozavo optimistišką pieno rinką perspektyvoje, nes pieno gamyba Naujojoje Zelandijoje, kuri yra didžiausia pieno gamintoja pasaulyje, sumažėjo 3 proc. Be to, Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) iki 2030 m. rekomenduoja atsisakyti augalinių riebalų vartojimo pieno produktų gamyboje, kas gali turėti teigiamą poveikį pieno rinkai, ypač sviesto vartojimui. Nors pieno suvartojimo kiekiai tikėtina augs, tačiau neaiškios kainų tendencijos, todėl ūkininkai turi mažinti pieno savikainą.
Buvęs Lenkijos žemės ūkio ir kaimo plėtros ministras, dabar Lenkijos europarlamentaras Krzysztof Jurgiel pabrėžė pienininkystės svarbą aprūpinant maistu didėjantį gyventojų skaičių, akcentavo stiprias pasaulio prekybos tradicijas šiame sektoriuje. Jis teigė, kad atsižvelgiant į vartotojų poreikius būtina skatinti trumpąją grandinę „nuo lauko iki stalo“. Europarlamentaras akcentavo pieno naudos viešinimo kampanijų būtinumą, edukacijas apie pieno gerąsias savybes ir naudą. K. Jurgiel pažymėjo, kad pieno produktų paklausa auga ir per metus pieno poreikis pasaulyje vidutiniškai padidėja net po 2,3 proc. Sparčiausiai auga sviesto, sūrio, pieno miltų, jogurtų bei sūrelių paklausa.
„Gyventojų skaičius pasaulyje auga, todėl ūkininkai yra atsakingi už žmonių išmaitinimą. Žinoma turime taikyti pažangias technologijas, kurios užtikrintų maisto saugą, gyvūnų gerovę ir poveikį aplinkai. Norint patenkinti 9 mlrd. žmonių mitybos poreikius, reikės ir didesnio skaičiaus karvių, dėl ko iškyla būtinybė ir naujoms gyvulių šėrimo, priežiūros ir kitoms technologijoms. Vadinasi, ateityje turėsime pagaminti daugiau produkcijos, tačiau eikvoti mažiau žemės, vandens ir kitų išteklių. Naujajame BŽŪP laikotarpyje daug dėmesio skiriama tvariam ūkininkavimui, kuriam turime ruoštis visi. Lenkijos ir Lietuvos žemės ūkio rūmai drauge organizavo ne vieną akciją prie ES Komisijos ir Vadovų Tarybos, organizavo ir dalyvavo ne vienoje konferencijoje 3 jūrų ir Vyšegrado šalių lygmenyje, kur aiškiai išdėstė savo pozicijas ir pasirašė susitarimus dėl BŽŪP 2021-2027 m. perspektyvos, todėl turime nuosekliai dirbti drauge ir kovoti dėl mūsų šalių palankesnių ūkininkavimo sąlygų ir tiesioginių išmokų suvienodinimo ES lygmeniu“, – kalbėjo LR ŽŪR pirmininkas A. Svitojus.
Lenkijos galvijų augintojų ir pieno gamintojų federacijos viceprezidentas Krzysztof Banach informavo, kad jų organizacija, kuri buvo įkurta 1995 m. yra vienintelė savivaldos organizacija Lenkijoje atsakinga už kilmės knygų vedimą, vienijanti 11 tūkst. narių: kooperatyvų, įmonių, ūkininkų. „Lenkija yra pieno produktų lyderė Europoje – ji užima 4 vietą Europoje ir 12 vietą pasaulyje. Lenkijos pieno produktai daugiausiai parduodami ES šalims. Tačiau dėl augančios pieno produktų paklausos Azijoje, Viduriniuose Rytuose ir Afrikoje Lenkija pastaruoju metu smarkiai padidino pieno miltelių eksportą į Alžyrą, o išrūgų – į Kiniją, Indoneziją ir Malaiziją. Džiugina pieno sektoriaus perspektyvos, kadangi prognozuojamas pasaulio ekonomikos iki 2040 m. augimas vidutiniškai po 3 – 3,5 proc. per metus. Todėl galima įžvelgti ir puikias pieno sektoriaus perspektyvas. Norėčiau pabrėžti, kad sėkmingam ūkininkavimui būtinas ūkio veiklos ir gyvulių bandos valdymas. Kainų svyravimai pieno rinkoje išliks ir ateityje, todėl būtina finansinė ūkio vadyba, sukauptas pinigų rezervas kainų kritimo atvejams. Lenkijoje mes matome, kad nebūtina siekti ūkių didėjimo, nes ir nedidelis ūkis gali būti pelningas, tačiau svarbiausia – ūkio efektyvumas“ – kalbėjo K. Banach.
Pieno kooperatyvo „Olecko“, direktorius Jurek Skorovski pažymėjo, kad jų įmonė ypatingą dėmesį skiria produkcijos kokybei. Kooperatyvas yra 10-asis šalyje pagal pagaminamą aukščiausios klasės kokybės sviesto kiekį. Taip pat kooperatyvas gamina varškę, grietinę, „Gouda“ sūrį, saldainius „Karvutė“, pieną, grietinėlę. Pažymėtina, kad kooperatyvas puoselėja kulinarinį paveldą ir turi sertifikatą bei teisę naudoti prekės ženklą „Kokybės tradicija“. „Tokiu būdu norime pasiekti klientų grupę, kuri ieško ir perka natūralų maistą. Tradicinis maistas yra susijęs su kažkuo skaniu, žinomu nuo vaikystės, pagal mūsų senelių receptus. Tai produktai, kurie turi žinomą tradicinį receptą, juose nėra „stipriklių“, o tik natūralūs ingredientai. Regioninis maistas pirmiausia susijęs su regionu. Kiekvienas regionas išsiskiria skirtingomis kulinarinėmis tradicijomis, turimomis gyvūnų veislėmis, augalų veislėmis ir gausybe gamtos išteklių, kurie metams bėgant turėjo įtakos regiono skoniui. Skonio ir kokybės savybės, atrodo, yra pagrindiniai kriterijai, skirti atskirti tradicinį ir regioninį maistą nuo labai perdirbto pramoninio maisto. Tęsiame 1927 m. Alėckoje ūkininkų pastatytos pieno perdirbimo įmonės tradicijas, ir tai mus įpareigoja gaminti kokybišką pieno produkciją, todėl pirkdamas mūsų įmonės parduotuvėje vartotojas visada gali būti tikras, kad įsigis aukščiausios kokybės produktą už priimtiną kainą,“ – kalbėjo J. Skorovski.
Diskusijoje taip pat buvo aptartos darbo jėgos problemos, jaunimo nenoras ūkininkauti, bendradarbiavimo galimybės ES copa-cogega organizacijoje, BŽŪP 2021-2027 m. laikotarpio perspektyvos.
Mugė „Teka pienas ir medus“
Po diskusijos Alėckos miestelio Laivės aikštėje buvo iškilmingai atidaryta mugė „Teka pienas ir medus“, kurioje dalyvavo medaus gamintojai, pieno kooperatyvai, ūkininkai, veislininkystės, pieno gamintojų ir galvijų augintojų asociacijų nariai.
Daug dėmesio mugėje buvo skiriama vaikų ir jaunimo edukacijoms – vyko žvakių iš bitučių vaško gamyba, medaus degustacija, ledų, sūrių, saldainių iš kokybiško pieno degustacijos, viktorinos.
„Sveikinu visus, susirinkusius į mugę. Tai – gražaus bendradarbiavimo tarp Lenkijos ir Lietuvos ūkininkų, kooperatyvų, tautinio paveldo puoselėtojų ir kokybiško maisto gamintojų šventė. Pasidalinkime patirtimis, geromis emocijomis ir kontaktais bei stiprinkime tarpusavio komunikaciją, kadangi tiek Lietuvos, tiek Lenkijos žemės ūkio rūmai yra svarbiausios žemdirbių savivaldos institucijos, atstovaujančios žemdirbius ir kaimo gyventojus šalių valdžios ir ES institucijose“, – kalbėjo LR ŽŪR pirmininkas A. Svitojus.
[Best_Wordpress_Gallery id=”364″ gal_title=”2019_08_10_Olecko”]Griežtai draudžiama Lietuvos Respublikos žemės ūkio rūmų (LR ŽŪR) paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be raštiško sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti LR ŽŪR kaip šaltinį.