Prancūzijos ūkininkai domėjosi Žemės ūkio rūmų veikla

Gegužės 29 – birželio 1 d. Lietuvoje lankėsi Prancūzijos Normandijos regiono ūkininkai. Prancūzijos ūkininkai aplankė ne vieną Lietuvos mėsinių galvijų augintojo ūkį, domėjosi mūsų šalies ūkininkų kasdiena, domėjosi Žemės ūkio rūmų veikla ir žemdirbių savivaldos organizacijų dalyvavimu kuriant žemės ūkio sektoriaus ateities strategiją. Svečius nustebino pieno supirkimo kainos Lietuvoje, todėl jie pasiteiravo kokių veiksmų imasi valstybės atsakingos institucijos, kad padėti pieno gamintojams.

Kaip pasakojo svečiai – Prancūzijos Normandijos regiono klimatas yra gana artimas Lietuvai. Tik žiemą vandenynas apsaugo nuo didesnio speigo. Normandija užima 5 proc. Prancūzijos teritorijos, čia gyvena apie 3,5 milijono žmonių, sukuriama 5 proc. viso Prancūzijos BVP. Regionas yra šiaurinėje Prancūzijos dalyje, nuo 1957 m. jis skiriamas į dvi sritis – Žemutinė Normandija (Basse Normandie) ir Aukštutinė Normandija (Haute Normandie). Abi Normandijos dalys skiriasi savo ekonomikos profiliu. Aukštutinėje Normandijoje sukoncentruotas lengvosios pramonės sektorius, chemijos gamyklos, naftos perdirbimo įmonės. Žemutinėje Normandijoje didžiąją dalį ekonomikos sudaro žemės ūkis, turizmas ir žirgai. Pramonė užima tik apie 20 proc. verslo sektoriaus ir daugiausia tai – pieno perdirbimas. Dauguma žmonių dirba mažose įmonėse, šeimyniniuose versluose ir turizme. Tai ne pačios derlingiausios Prancūzijos žemės, o ir klimatas neleidžia auginti visoje šalyje paplitusių vynuogių. Bet regionas nuo seno sugebėjo rasti savąją nišą ir tapti Paryžiaus maitintoju. Būtent iš Normandijos ant paryžiečių stalo atkeliauja sviestas, pienas, sūriai, mėsa, jūrų gėrybės, vaisiai, sidras, kalvadosas.

Prancūzų grupės ūkininkų vadovas Martin Lorens dėkojo už Lietuvos žemės ūkio sektoriaus ir Žemės ūkio rūmų organizacijos priststymą bei išreiškė pageidavimą ateityje keistis lietuvių – prancūzų ūkininkų grupėmis, bendradarbiauti ir dalintis patirtimi.