EK priimtas reglamentas dėl AKM Lenkijoje

2017 m. rugsėjo 11 d. paskelbtas Europos Komisijos įgyvendinimo reglamentas, numatantis Lenkijoje esančiose Afrikinio kiaulių maro (AKM) zonose išskersi kiaules laikymo vietose iki  50 kiaulių, ir per metus laiko kompensuoti 9,3 mln. eurų lenkų ūkininkams. Lenkijos valstybė turi teisę papildomai skirti dar 9,3 mln. eurų  ūkininkų patirtai žalai kompensuoti.

Pagal  patvirtintas biologinio saugumo taisykles bus aktyviai tikrinami kiaulių laikytojai, ir tie, kurie nesilaiko biologinio saugumo reikalavimų privalės iki nustatytos datos paskersti savo laikomas kiaules. Numatoma išskersti apie 171 tūkst. kiaulių ir 10 tūkst. paršelių. Kompensacijos suma sieks apie 52 eurus už vieną paskerstą kiaulę ir 33 eurus už paskerstą iki 20 kg svorio paršelį. Laikytojams bus galima atnaujinti kiaulių laikymą ne anksčiau kaip po 2 metų, pateikus įrodymus, kad bus užtikrinta biologinė sauga.

„Lietuvoje vis dar yra mąstančių, kad Afrikinis kiaulių maras kažkaip aplenks, praeis savaime ir nepridarys daugiau nuostolių. Galiu tik patikinti, kad nepraeis savaime ir palies visus, kurie laiko kiaules ir medžioja šernus, perdirba mėsą, eksportuoja ir importuoja kiaulienos produktus. Štai Lenkija tris metus laikė užspaudusi AKM netoli ribos su Baltarusija, tačiau šią vasarą liga pratrūko. 95 AKM protrūkiai naminių kiaulių laikymo vietose verčia Lenkiją ieškoti radikalių sprendimų. Ši liga yra kitokia nei iki šiol buvę ir kol kas nuo jos vaistų nėra. Šiuo metu tik biologinės saugos taisyklių laikymasis gali sustabdyti ligos plitimą ūkiuose, deja Lietuvos ir Lenkijos kiaulių laikytojai dažnai nepaiso nustatytų taisyklių, todėl ir vyksta AKM protrūkiai“ – sako Lietuvos kiaulių augintojų asociacijos direktorius Algis Baravykas.