Kai pakvimpa medumi

Gegužės 29 d. Rokiškio r. Strepeikių kaime, ūkininkės Danutės Trumpienės ūkyje vyko seminaras-lauko diena „Bitutė Pilkoji“. Renginio dalyviai įdėmiai klausė Žemės ūkio rūmų konsultanto Juozo Jankausko seminaro „Bičių laikymo aktualijos“.

Ūkio šeimininkė Danutė papasakojo seminaro – lauko dienos dalyviams apie bičių ūkį, jame naudojamą įrangą, bičių laikymo sąlygomis, pasidalino savo lūkesčiais ir įžvalgomis.

„Nustebino aktyvios renginio dalyvių diskusijos, jų dalinimasis patirtimi, siekis naujų žinių ir inovacijų diegimo bitynuose. Diskutuojant visi bitininkai įvardijo visiems bendrą problemą – medaus pardavimo galimybę užsienio rinkoms. Buvo įvardintas ir šios problemos sprendimo variantas – kooperacija. Tik liko neatsakytas klausimas, kada tam pasiryš bitininkai?“ – kalbėjo seminarą-lauko dieną organizavusi Žemės ūkio rūmų Savivaldos organizatorė Rokiškio rajone Lina Meilutė – Datkūnienė.

Lietuviškas medus yra kokybiškas ir jį mielai perka užsienio šalys už gerą, konkurencingą kainą, nes jis yra natūralus, jame nėra įvairių priemaišų, tokių kaip cukrus, krakmolas ar gliukozės sirupas. Natūraliame meduje yra A, C, E, H, K, PP ir net septyni B grupės vitaminai bei apie 40 mineralinių elementų, tarp jų – kalcio, fosforo, natrio, kalio, magnio ir geležies.

Seminaro – lauko dienos metu Rokiškio krašto muziejus mažiesiems dalyviams pristatė edukacinę programą -„Vaško žvakių liejimas“. Tradiciniu būdu gaminamų žvakių procesas sudomino ne tik vaikus, bet ir suaugusiuosius, kurie išgirdo žvakių atsiradimo istoriją, sužinojo ugnies reikšmę lietuvių etnologijoje, ir žinoma, savarankiškai liejo žvakes. Natūralios bičių vaško žvakės neturi toksinių medžiagų. Jos dega ilgiau už parafino žvakes. Vaško žvakės nesmilksta, degdamos išvalo orą, sugeria nemalonius kvapus. Be to, vaško žvakės liepsna daug jaukesnė (šiltesnė) už parafino. Grynas bičių vaškas kvepia medumi, jis minkštesnis ir elastingesnis už parafiną ar vaško ir parafino mišinį.