Kooperacija – naujos galimybės

„Kooperacija – viena iš priemonių kurti tvariai šalies ekonomikai, siekti bendrų tikslų bei plėtoti ūkininkavimą“, – sako žemės ūkio kooperatyvo „Agrolit’’ direktorius Vilius Jundulas, vadovaujantis kooperatyvui nuo pat jo įsikūrimo pradžios – 2011 m. gruodžio 13 d.

Kooperatyvas buvo įkurtas penkių narių – UAB ,,Kietaviškių gausa“, UAB ,,Kėdainių gėlės“, ūkininko Audriaus Juškos, ūkininko Algimanto Žemaičio ir ūkininko Vidmanto Vyšniausko iniciatyva. Šiandien ŽŪK „Agrolit” turi aštuonis narius. 2014 – aisiais prie kooperatyvo prisijungė ūkininkai Rolandas Vilkelis ir Justinas Kavaliauskas, o 2017 – aisiais – ūkininkas Andrius Kavaliauskas.

Kooperatyvas užsiima prekyba šviežiomis daržovėmis – salotomis, trumpavaisiais ir ilgavaisiais agurkais, pomidorais, o šiais metais pradėjo prekiauti ir braškėmis. Kooperatyvas taip pat tiekia savo produkciją ne tik didiesiems Lietuvos prekybos tinklams, bet ir Estijos bei Latvijos vartotojams.

„Sprendimas susiburti į kooperatyvą pasiteisino, nes palengvino produkcijos realizavimo sąlygas, padidino klientų skaičių bei išsprendė talpų problemą, nes prekyba vyksta apyvartinėje taroje. Sėkmingos veiklos dėka ūkininkai modernizavo savo ūkius, padidino šiltnamių skaičių bei išplėtė prekybos apimtis. „ŽŪK „Agrolit” – vienintelė vaisių ir daržovių gamintojų organizacija Lietuvoje. 2012 m. ėmėmės iniciatyvos ir pagal Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 metų programos (KPP) priemonę „Gamintojų grupių ir organizacijų įsisteigimas“ įgyvendino vaisių ir daržovių gamintojų grupės pripažinimo penkerių metų planą, kuri sudarė sąlygas padidinti investicijas užaugintos produkcijos prekybos gerinimui. Šio projekto dėka kooperatyvas tapo gamintojų grupe, o jį sėkmingai įgyvendinę 2017 m. tapome pirmąja Lietuvoje vaisių ir daržovių gamintojų organizacija. Įgavus šį statusą atsivėrė galimybės investuoti 4,1 proc. nuo kooperatyvo metinės apyvartos, o iš ES gaunamos paramos galimas intensyvumas – 50,0 proc. Dabar kooperatyvo narių planuose – pasitelkiant dirbtinę šviesą auginti daržoves ištisus metus, o dar tolimesnėje ateityje – pasistatyti nuosavą logistikos centrą, kuris suteiktų kooperatyvui dar daugiau galimybių“, – pasakoja V.Jundulas.

ŽŪK „Agrolit” – jaunas, tačiau aktyvus ir naujų galimybių ieškantis kooperatyvas. Nariai nuolat dalyvauja visuomeninėje veikloje, yra savo bendruomenių šviesuliai. Kooperatyvas kasmet dalyvauja Vokietijoje, Berlyne, vykstančioje pasaulinėje vaisių ir daržovių parodoje „Fruit logistica”, į kurią planuoja vykti ir 2018 m. vasario mėnesį.

Kooperatyvas stengiasi išnaudoti naujas galimybes, skatinti kooperatinio judėjimo Lietuvoje plėtrą, nuo 2015 m. yra Lietuvos žemės ūkio kooperatyvų asociacijos „Kooperacijos kelias” narys.