„Auginu Lietuvai“ pasiekė sostinę

Žemės ūkio rūmų (ŽŪR) ir Lietuvos savivaldybių asociacijos inicijuotas projektas „Auginu Lietuvai“, skirtas valstybės 100 – mečiui paminėti, birželio 29 dieną pasiekė Lietuvos sostinę Vilnių ir Vilniaus rajoną.  Projektas „Auginu Lietuvai“  jauniesiems Vilniaus krašto gyventojams padovanojo keturis šiltnamius, o prie šios dovanos prisidėjo ir Lietuvos žvėrelių augintojų asociacija, AB „Vilkijos ūkis“, Trakų rajono žemdirbių asociacija ir koncerno „Achemos grupė“ narė UAB „Gaschema“. Projekto informaciniai rėmėjai  – „Valstiečių laikraštis“ ir „Ūkininko patarėjas“

Naujas šiltnamis Pagiriuose

Pagiriuose (Vilniaus r.) veikiantis vaikų darželis „Pelėdžiukas“ surengė ŽŪR padovanoto šiltnamio gimtadienį, arba oficialų atidarymą. Šiltnamyje sparčiai bręsta pomidorai, o jame užaugusių agurkų skonį vaikučiai jau išbandė.

„Pelėdžiuką“ lanko 214 vaikučių tiek iš rajono, tiek iš sostinės. Anksčiau surengdavome ekskursijas į garsųjį Pagirių šiltnamių kombinatą, tačiau pastaraisiais metais tai padaryti nepavyksta dėl sugriežtintų darbo saugos reikalavimų. Todėl labai apsidžiaugėme laimėję šiltnamį“, – pasakojo darželio direktorės pavaduotoja ugdymui Janina Lukšienė.

Pasak Vilniaus rajono savivaldybės Švietimo skyriaus atstovo Jarislav Subač, šalia Vilniaus esantys vaikų darželiai nesunkiai užpildomi ir neretai net pritrūksta vietų. Įvertinant transporto spūstis didmiestyje, 10-15 kilometrų atstumas nuo miesto vilniečiams – ne kliūtis.

„Be to, beveik visi rajone veikiantys vaikų darželiai yra atnaujinti, pastatai apšiltinti, vidaus patalpos suremontuotos. Dėkojame, kad darželiui dovanodami šiltnamį Žemės ūkio rūmai ženkliai prisidėjo gerinant edukacinius užsiėmimus“, – sakė J.Subač.

Šį šiltnamį padovanojo Koncerno „Achemos grupė“ narė UAB „Gaschema“.

[Best_Wordpress_Gallery id=”314″ gal_title=”2018_06_29_1″]

Pavyzdys, kai laimi aktyvieji

Šiltnamį konkurse laimėjo ir Vilniaus Baltupių vaikų darželio Gineitiškių filialas. Šiltnamyje jau bręsta paprikos, pomidorai, agurkai ir net bandoma auginti ananasus. Apie ŽŪR konkursą pirmoji sužinojo ir vaikų darželio bendruomenę subūrė darželio auklėtoja Lina Marcišauskaitė. Nors šis vaikų darželis buvo vienas mažiausių ŽŪR projekte (auklėja 45 jaunuosius vilniečius), tačiau jo vadovai ir bendruomenė įrodė, kad laimi ne didieji, bet aktyvieji.

„Visi užsikrėtėme noru laimėti šiltnamį, kuris mums tikrai labai reikalingas. Iki šiol vaikučiai tik iš viešnagės pas senelius kaime sužinodavo kaip ir kur auga daržovės, o dabar tai mato patys. Tai – labai veiksminga auklėjamoji priemonė“, – sakė darželio direktorė Zita Povilonytė.

Šį šiltnamį darželiui padovanojo AB „Vilkijos ūkis“, kuriam vadovauja ŽŪR tarybos narys ir šiaip geras žmogus Česlovas Tallat – Kelpša.

[Best_Wordpress_Gallery id=”317″ gal_title=”2018_06_29_2″]

Šiltnamis vaikučių žinioms ir malonumui

Jau 35 metus Lazdynų mikrorajone veikiantis lopšelis – darželis „Giraitė“ iki šiol savo auklėtiniams apie tai, kaip auga daržovės galėjo pademonstruoti tik projekte „Žalioji palangė“ ir keliose lysvėse darželio teritorijoje.

„Giraitė“ veikia nuo 1972 – ųjų, o Arina Petrova jam vadovauja nuo 1995 – ųjų. „Giraitę“ lanko net 250 vaikučių.

„Laimėtas šiltnamis mums labai svarbus, nes ne visi vaikučiai turi senelius kaime. Labai stengsimės šiltnamį panaudoti ir edukaciniais tikslais ir savo darželio vaikučių malonumui. “, – sakė darželio direktorė A.Petrova.

„Džiaugiamės, kad ir mieste augantys vaikučiai daugiau sužinos, kad daržovių galima įsigyti ne tik parduotuvėse, bet ir užauginti patiems. Matome ir džiaugiamės, kad mokate tinkamai panaudoti laimėtą šiltnamį ir tikimės, kad po mėnesio mums jau atsiųsite vaizdelių, kokias daržoves pasisekė užauginti“, – sveikino darželio darbuotojus ir bendruomenę ŽŪR Kaimo plėtros ir informavimo skyriaus vedėja Sonata Kisielienė.

Šiltnamį darželiui padovanojo Trakų rajono žemdirbių asociacija.

[Best_Wordpress_Gallery id=”320″ gal_title=”2018_06_29_3″]

Moka džiaugtis gyvenimu

Vilniaus miesto vaikų ir jaunimo pensionas, kuris priglaudžia neįgalius vaikus ir jaunuolius, bene nuoširdžiausiai tą dieną šventė laimėto šiltnamio atidarymą. Pensione gyvenantis septynerių metukų Darekas konkurso organizatoriams ir rėmėjams pademonstravo džiazo įgūdžius ir taip padėkojo už dovaną. Darekas yra tarptautinio neįgaliųjų muzikos festivalio „Perliukai 2018“ laureatas.

Pensione gyvena 58 vaikai ir jaunuoliai su negalia nuo 7 iki 29 metų amžiaus. Vėliau jie paskiriami į suaugusiųjų globos namus.

„Mūsų vaikams ir jaunuoliams ypatingai svarbi tokio pobūdžio parama. Juk tik čia per savo konkrečius įgūdžius jie gali išmokti kiekvieno žmogaus gyvenime labai svarbių dalykų. Tai daug naudingiau nei mokytis teoriškai. Todėl mus labai džiugina ŽŪR iniciatyva“, – sakė pensiono direktorė Jūratė Čečetienė.

Šiltnamį pensionui padovanojo Lietuvos žvėrelių augintojų asociacija.

[Best_Wordpress_Gallery id=”318″ gal_title=”2018_06_29_4″]