Copa-cogeca posėdis

2018 m. lapkričio 15 d. Žemės ūkio rūmų ŽŪR Tarptautinio skyriaus vedėja Vaida Leščauskaitė dalyvavo Copa-Cogeca Politikos koordinavimo komiteto ir Kooperatyvų koordinavimo komiteto bendrame posėdyje.

Posėdžio metu aptarta Europos Komisijos pilietinio dialogo grupių veikla – Copa-Cogeca sekretoriato atstovai ir nariai išreiškė tam tikrą nepasitenkinimą grupių susitikimų organizavimu – grupių susitikimai ir į juos kviečiamų ekspertų sąrašai skelbiami iki susitikimų likus mažai laiko, kas smarkiai padidina kelionių išlaidas. Taip pat Copa-Cogeca nepriimtina tai, kad susitikimai kartais organizuojami pirmadieniais, kas nepalieka laiko prieš pilietinio dialogo grupės susitikimą svarbių darbotvarkės klausimų aptarti Copa-Cogeca šakinėse darbo grupėse.

Gana daug diskusijų sukėlė Copa-Cogeca dokumentas dėl lyčių lygybės žemės ūkyje, kuriame pabrėžiama, kad moterims daugelyje ES šalių vis dar yra sunkiau gauti kreditą, įsigyti žemės ir pan. Portugalijos atstovai teigė, jog jų šalyje kaip tik dauguma ūkių priklauso moterims, o tuo tarpu Vengrijos atstovai sakė, jog dažnai apie lyčių lygybę žemės ūkyje kalbant naudojamas terminas „padedantys sutuoktiniai“ (assisting spouses) yra nekorektiškas, nes sumenkina to sutuoktinio, kuris galbūt nėra formalus ūkio savininkas, indėlį į ūkio vystymą.

Posėdžio metu apsvarstyti dviejų organizacijų – Graikijos žemės ūkio kooperatyvų ir įmonių asociacijos SASOEE ir žąsų kepenėlių gamintojų organizacijos Euro Foie Gras prašymai tapti Copa-Cogeca nariais.

Pateikta informacija apie dabartinę rinkos padėtį ir derybas dėl prekybos susitarimų tarp ES ir trečiųjų šalių – ypač daug dėmesio šiuo metu skiriama Naujajai Zelandijai, planuojama į artimiausią Cogeca prezidiumo posėdį, kuris planuojamas lapkričio 29 d. kviesti Naujosios Zelandijos ambasadorių ar diplomatus. Bendrame Copa ir Cogeca prezidiumo posėdyje tuo tarpu lankysis ES vyriausiasis Brexit derybininkas Michel Barnier.