Pirmosios pradalgės varžytuvės Rokiškio rajone

Rokiškio r. Kazliškio sen. Konstantinavos kaimo bendruomenės iniciatyva jau devintus metus iš eilės  birželio mėnesį, apie Šv. Antano laiką,  vyksta kasmetinė šienpjovių dalgiais šventė – varžytuvės „Pirmoji pradalgė.

Iniciatyvą aktyviai palaiko ne tik vietos ūkininkai ir gyventojai, bet ir aplinkinių kaimų ir rajonų gyventojai.  Nors šienavimo praktika dalgiais beveik išnykusi, tačiau varžytuvėms kasmet randasi vis naujų dalyvių.

Taigi „Pirmosios pradalgės“ varžytuvių dieną į Konstantinavą renkasi vyrai ir moterys, kurie dar nepamiršę tradicinio šienavimo dalgiu. Šią varžytuvių dieną, kiekvienas dalyvis pasipuošia drobiniais drabužiais, pusto dalgius ir iškeliauja į lauką, kuris specialiai suskirstytas ruoželiais kiekvienam varžytuvių dalyviui. Tuo tarpu moterys stveria medinius grėblius, vandens ąsočius, ruginės duonos, lašinių ir lydi šienpjovius į lauką, kur pertraukėlių metu vaišina varžytuvių dalyvius ir dainuoja liaudies dainas.

Kuomet darbas baigtas – vertinamos šienpjovių supjautos pradalgės, žiūrima ir kaip žolė pasiskirstė, ir kas dar liko po pjovimo, kaip susimetė pradalgė. Galiausiai suvedami varžytuvių rezultatai ir vainikuojami nugalėtojai.

Konstantinavos kaimo bendruomenės pirmininkė ir viena iš aktyviausių varžytuvių iniciatorių Irena Žindulienė džiaugiasi kaimo žmonių atsidavimu, tikėjimu tuo, ką daro ir žavisi nepailstančiu varžytuvių dalyvių entuziazmu. I.Žindulienė ragina skatinti tokias iniciatyvas ir kituose rajonuose, kad nebūtų pamirštos mūsų senelių, protėvių tradicijos. „Turime gaivinti ir puoselėti savo tėvų istorinę atmintį, žmogiškąsias vertybes ir taip prisidėti prie jaunosios kartos ugdymo“, – sako I.Žindulienė.

Nuotraukos Konstantinavos Bendruomenės ir Lauros Kubiliūtės