Apie virtuvėje vykstančią alchemiją

Naujos tautinio paveldo žinomumo ir populiarinimo galimybės

Ar žinote, kad Lietuvoje yra įkurta unikalių, tvarių ir sertifikuotų tautinio paveldo gaminių ir produktų parduotuvė, kurioje rasite tik kokybiškus ir laiko patikrintus gaminius ir produktus, kurių gaminimo tradicijos siekia gerokai per 100 metų. Pažinkime lietuvių tradicijas, įvertinkime kokybę, didžiuokimės darbščiais ir kūrybingais Lietuvos žmonėmis. „Pagaminta lietuvių“ – tai kuo galime didžiuotis, apsilankykite madebylithuanians.com  ir įsitikinkite kokybe bei tautinio paveldo amatininkų ir meistrų meile ir atsidavimu savo darbui.

Šiandien pristatome Laimutę Sadauskienę – sertifikuotą Tautinio paveldo produktų B kategorijos amatininkę, kurios gardumynų kviečia paragauti ir įvertinti pati amatininkė.

Apie amatininkę ir virtuvėje vykstančią alchemiją

Laimutės Sadauskienės pasididžiavimas – pagal senovines technologijas kepami šakočiai. 2018 metais parodoje ,,AgroBalt“ Laimutės šakotis buvo apdovanotas aukso medaliu ir jam suteiktas Lietuvos šimtmečio maisto produkto vardas. 2020 m. Vokietijos Berlyno tarptautinėje žemės ūkio, maisto produktų ir sodininkystės parodoje „Žalioji savaitė“ buvo pristatytas didžiausiais Laimutės Sadauskienės šakotis, svėręs net 45 kg. Laimutės šakočiai džiugina ir stebina ne tik lietuvaičius, bet ir Marselio (Prancūzija), Maisto produktų ir vyno gamintojų parodos „SAVIM“, tarptautinės maisto prekių bei gėrimų parodos „SIAL PARIS“ (Prancūzija), Milano „Expo” (Italija), Rygos „Riga Food“ (Latvija), Bergamo (Italija), kitų parodų lankytojus.

„Šakočių išskirtinumas – meilė konditerijai ir kūrybai: juk virtuvėje ar būtum vienui vienas, ar pasitelkęs pagalbininkus esi kūrėjas, o tokia kūryba džiugina sielą ir atpalaiduoja protą. Esu konditerė, daugybę metų dirbau „valdiškoje“ kepykloje, o kai mūsų cechą uždarė, ėmiausi iniciatyvos – nusipirkau to cecho seną įrangą ir ėmiau kepti mielines bandeles. Pati minkiau tešlą, pati kepiau, pati vežiau ir pardavinėdavau. Tačiau atėjo laikas, kai viena visko nebepavežiau. Įdarbinau vieną žmogų, kitą. Ir taip įsibėgėjome. Dabar įmonėje dirba per 20 žmonių. Smagu, kai visi darbuotojai myli virtuvėje vykstančią alchemiją“ – pasakoja Laimutė.

Laimutė Sadauskienė 1996 metais, Rokiškio rajone, Juodupės miestelyje įkūrė įmonę, kurioje gaminami 100-metes gamybos tradicijas menantys skanėstai. Pagal senovines technologijas kepamus sausainius, bandeles, grybukus, skruzdėlynus, šakočius bei kitus gardėsius žmonės pamėgo dėl skonio savybių ir kokybės. Šakočiai, grybukai, meduoliai, aguonų vyniotinis, plikytos tešlos riestainiai yra įtraukti į tautinio kulinarinio paveldo gaminių sąrašą.

Šakočio tradicijos populiarinamos edukacinėse programose, kurios startavo įgyvendinant Rokiškio VVG (Vietos veiklos grupės) strategiją. Įkurti „Šakočių ir baravykų namai“, kur mokoma kepti šiuos gardumynus. Be to, pagaminta ypatinga šakočių lauko kepimo krosnis, leidžianti edukacijas vykdyti mugėse, parodose. Pati krosnis – didelė ir graži, todėl visada atkreipia praeivių dėmesį, o nuo jos sklindančiam kepamų šakočių kvapui sunku atsispirti, todėl šakočių kepimo procesas visada pritraukia didelį būrį smalsuolių – įvairių renginių, mugių, tarptautinių parodų lankytojų.

Laimutės Sadauskienės kepami šakočiai gali tapti ne tik puikiomis lauktuvėmis, bet ir gardžia dovana, todėl kviečiame apsilankyti unikalioje parduotuvėje ir įsigyti kokybiškų bei laiko patikrintų gaminių