Rietaviškiai garbingai tęsia tradicijas

Rugsėjo 28 d. rietaviškius ir svečius Mykolinių proga sveikino Žemės ūkio rūmų (ŽŪR) vicepirmininkas Vytautas Buivydas ir direktorius Sigitas Dimaitis.

„Džiaugiamės gražiu bendradarbiavimu su Rietavo savivaldybe ir jos seniūnijomis. Čia visada gera atvykti, pabendrauti su ūkininkais, kaimo bendruomenių nariais, meru ir seniūnijų atstovais, verslininkais. Ruduo – tas metas, kai dera apžvelgti derlių, aptarti darbus, ir ne mažiau svarbu pabendrauti. Žemės ūkio rūmų bendruomenės vardu sveikiname visus su gražia ir telkiančia derliaus ir Mykolinių švente“, – sakė Vytautas Buivydas.

ŽŪR padėkomis Vytautas Buivydas ir direktorius Sigitas Dimaitis apdovanojo Rietavo savivaldybės ūkininkus: Laimą ir Artūrą Jurkus, už naujų idėjų įgyvendinimą, pieno produkcijos perdirbimą bei trumpųjų maisto tiekimo grandinių vystymą ir populiarinimą; Eleną ir Ramūną Jurkus, už perimto iš tėvų ūkio plėtrą, nuolatinį ūkininkavimo žinių gilinimą bei taikymą praktikoje;  Elmirą Alijevą ir Antaną Karbauskį, už inovatyvių idėjų įgyvendinimą, maisto produktų iš sausmedžių kūrimą, perdirbimą ir realizavimą.

 

Kaip ir XIX amžiuje, kai miestelį valdė kunigaikščiai Oginskiai, taip ir šiandien, Mykolinės Rietave švenčiamos ištisą savaitę. Oginskių laikais Rietavas buvo svarbus švietimo, kultūros ir techninių naujovių centras. Kunigaikščiams rūpėjo pažanga, mokslo ir technikos naujovės.

1859 m. Rietave buvo įsteigta pirmoji Lietuvoje agronomijos mokykla. Su šios mokyklos gyvavimu susietas ir žemaitukų veislės arklių auginimas, jų gausinimas. Jie Rietave auginami ir šiandien.

Atgavę savivaldą rietaviškiai atgaivino ir kitą senojo miestelio reliktą – metturgį. Tai senojo turgaus atitikmuo. Kaip ir prieš šimtą ar daugiau metų, čia buvo parduodama tik tai, kas lietuvių pagaminta pačių pagal senąsias technologijas bei tradicijas.

Nuo pat Mykolinių atkūrimo visų Rietavo seniūnijų gyventojai stebina šventės dalyvius savo išmone ir gaminiais.

Visus šventės dalyvius sveikino Rietavo savivaldybės meras Antanas Černeckis, Seimo nariai, socialiniai partneriai.