Jaunojo artojo konkurse: moterų dalyvavimas ir latvių pergalė

Rugsėjo 26 d. Plungės technologijų ir verslo mokyklos laukuose organizuotas jau ketvirtasis tarptautinis profesinio meistriškumo konkursas „Jaunasis artojas 2024“.  

„Šis konkursas jau ketvirtasis ir antrasis – tarptautinis, nes jame dalyvauja ne tik lietuvaičiai, bet ir mūsų kaimynai iš Latvijos, Kandava žemės ūkio technikos mokyklos. Šiais metais sulaukėme dalyvių iš Aukštaitijos profesinio rengimo centro (PRC), Aukštaitijos PRC Anykščių filialo, Biržų technologijų ir verslo mokymo centro, Marijampolės PRC Kudirkos Naumiesčio skyriaus, Klaipėdos Ernesto Galvanausko profesinio mokymo centro Kretingos filialo, Telšių  regioninio profesinio mokymo centro, Joniškio žemės ūkio mokyklos, Kelmės profesinio rengimo centro Tytuvėnų skyriaus ir Plungės technologijų ir verslo mokyklos. Konkurse dalyvavo ir ūkininkai iš Plungės rajono.  Labiausiai visus nudžiugino tai, kad šiais metais varžytuvėse sulaukėme dviejų moterų – viena dalyvė iš Plungės r., kita – Rietavo sav. Šiais metais konkurse dalyvavo 15 dalyvių“, – informavo Plungės TVM Sektorinio paktinio mokymo centro vadovas Arūnas Bitaris.

     

Tarptautinio profesinio meistriškumo konkurso „Jaunasis artojas 2024“ teisėjai: pirmininkas: Gintautas Narmontas, LŽŪKT Plungės biuro konsultantas, nariai: Rolandas Mačiuitis, ūkininkas, Vytautas Januška, Plungės rajono savivaldybės Žemės ūkio skyriaus vedėjo pavaduotojas akylai stebėjo arimus, skaičiavo balus ir viską dėmesingai užsirašinėjo.

Arimo varžybos jaunimui – puiki galimybė pasitikrinti praktinius gebėjimus, pastebėti savo, ar kito padarytas klaidas, o kartu ir pasidžiaugti pasiektais rezultatais. Šiandien daug girdime apie neariminių technologijų, kurios dabar „ant bangos“, naudą, nors dar prieš keletą metų buvo kalbama, kad taikant šias technologijas prireikia naudoti daugiau pesticidų. Neariminės technologijos plačiau taikomos JAV, kur plyti didžiuliai ūkiai, o dabar dėl šių technologijų diegimo – kardinalus pokytis ir ES. Dabar tikinama, kad neariminė žemdirbystė atliepia Žaliajam susitarimui, kuris yra BŽŪP dalis. Profesinių mokyklų praktinio mokymo pedagogai dalindamiesi savo ilgamete praktinio darbo patirtimi pažymi, kad žemės arimas taip pat turi daug privalumų, todėl pasirenkant vieną ar kitą žemės dirbimo būdą, visų pirma reikėtų pasigilinti į dirvožemio būklę, pasidomėti technologijomis. O žemę arti mokėti privalo kiekvienas ją dirbantis, todėl arimo varžybos – puiki priemonė, kuri motyvuoja mokinius ir ūkininkų vaikus. Todėl smagu, kad varžybų dalyviai aktyviai ir su azartu įsijungė į konkursą. Žemės ūkio rūmai (ŽŪR) palaiko ir džiaugiasi mokymo institucijos pasiryžimu organizuoti konkursą. Įsteigėme 5 prizus ir pasveikinome visus dalyvius ir nugalėtojus, sako ŽŪR Kaimo plėtros ir informavimo skyriaus vyr. specialistė Irmina Kudarauskienė.

Konkurso dalyviai ir nugalėtojai

Konkurso arimo varžybų apverčiamu plūgu rungtyje nugalėtoju tapo Kandava žemės ūkio technikos mokyklos auklėtinis Dzintars Grosbardis, II-ąją vietą iškovojo Marijampolės PRC Kudirkos Naumiesčio skyriaus auklėtinis Marius Varankovas, III-iąją – Telšių RPMC auklėtinis Tautvydas Kumža.

Nuotraukoje: Abiejų rungčių nugalėtojai – Kandava žemės ūkio technikos mokyklos auklėtiniai Dzintars Grosbardis ir Maris Janis Zuments

Tradiciniu plūgu arimo varžybose geriausius rezultatus pademonstravo ir komisijos geriausius įvertinimus pelnė Latvijos Kandava žemės ūkio technikos mokyklos auklėtinis Maris Janis Zuments, II-osios vietos laimėtojas – Plungės TVM auklėtinis Ramūnas Šaulys, III-iosios vietos laimėtojas – Kelmės PRC Tytuvėnų skyriaus auklėtinis Rokas Kapačinskas.

  

Nuotraukoje: varžybų dalyvė – Plungės rajono Nausodžio sen. ūkininkė Odeta Pučkočumaitė

Puikiai pasirodė ir virš 200 balų komisijos balsų surinko Rietavo ūkininkų sąjungos pirmininkė Genute Šniaukaitė-Pudževelė ir Plungės rajono Nausodžio sen. ūkininkė Odeta Pučkočumaitė.

Nuotraukoje: varžybų dalyvė – Rietavo ūkininkų sąjungos pirmininkė Genute Šniaukaitė-Pudževelė

„Rožinis traktorius, rožinė apranga ir projektas „Kaip per keletą dienų išmokti arti ir dalyvauti artojų varžybose”? Ruoštis konkursui pradėjau likus savaitei iki konkurso. Turėjau daug baimių ir ebejonių, tačiau turėjau ir stiprią palaikymo komandą – tėtį ir mokytoją, kurie tikėjo manimi. Kai varžybų dieną stovėjau prie savo rožinio traktoriaus, apsirengusi rožine apranga, supratau – aš galiu! Rezultatas pranoko visus lūkesčius! Pasirodžiau daug geriau, nei galėjau įsivaizduoti. Tai buvo ne tik mano pergalė, bet ir įrodymas, kad su tikėjimu savimi ir kitų palaikymu įmanoma bet kas. Todėl dėkoju visiems, kurie tikėjo manimi. O man ši patirtis – priminimas, kad net ir sunkiausi iššūkiai tampa įveikiami, kai tikrai to nori!“, – džiaugiasi Odeta Pučkočumaitė.

Konkurso organizatoriai ir rėmėjai

Konkurso organizatoriai – Plungės TVM. Mokykloje įvairių gebėjimų mokiniai gali įgyti pagrindinį, vidurinį (gimnazijos skyriuje) ir profesinį išsilavinimą bei norimą kvalifikaciją. Mokykloje daug dėmesio skiriama mokinių socialiniams įgūdžiams ir brandžiai asmenybei ugdyti. Mokiniai, baigę mokyklą, sėkmingai įsidarbina rajono ir apskrities įmonėse arba tęsia mokslą kolegijose ir universitetuose.

Kad mokykla organizuoja profesinio meistriškumo konkursus, imasi iniciatyvų ir bendradarbiaudami su socialiniais partneriais, rajono savivaldybe, verslo atstovais, liudija apie atsakingą požiūrį auklėjant ir rengiant jaunąją kartą.

Žemės ūkio sektorius – tai labai įdomi ir nuolat kintanti sritis,  darbo vietų pasiūla labai didelė ir įvairi, tačiau žmogiškųjų išteklių trūksta. Pagarba ir padėka Plungės TVM direktoriui Audriui Misiūnui ir visai mokyklos bendruomenei, kad dabartinių socialinių ekonominių, technologinių ir demografinių iššūkių laikotarpiu imasi tokios prasmingos ir reikšmingos veiklos, prisidedančios ne tik kaip jaunosios kartos ugdymo ir švietimo, jų akiračio plėtros, bet ir bendradarbiavimo su vietos savivalda, socialiniais ir verslo partneriais. Ypatinga padėka pedagogams, kurie parengė ir lydėjo į konkursą mokinius. Jau visi gerai žinome, kad svarbiausia – dalyvauti, bendrauti, sužinoti, tobulėti ir įsigyti naujų draugų.

Organizatoriai dėkoja rėmėjams: UAB „ LYTAGRA“, AB „BALTIC AGRO MACHINERY“, UAB „ AGROTEKMA“, ūkininkams Martynui Šimkui, Rimui Montvydui, P. Bartkevičiaus IĮ „ Beno jautis“, Lietuvos Respublikos Žemės ūkio rūmams, LŽŪ konsultavimo tarnybos Plungės biurui, Plungės rajono savivaldybei ir informaciniam rėmėjui „Valstiečių laikraščiui“.