Europos Audito Rūmų ataskaita „BŽŪP planai: ekologiškesni, bet neatitinkantys ES klimato ir aplinkos sričių užmojų“

Europos Audito Rūmai ką tik paskelbė Specialiąją ataskaitą 20/2024 „Bendros žemės ūkio politikos planai: ekologiškesni, bet neatitinkantys ES klimato ir aplinkos sričių užmojų“. Ataskaitos rengimui vadovavo Audito Rūmų narys Nikolaos Milionis.

Yra ryškus atotrūkis tarp ES aplinkos ir klimato srities tikslų ir ES šalių parengtų žemės ūkio planų. Pagal 2023-2027 m. bendrą žemės ūkio politiką (BŽŪP) valstybėms narėms suteikta lankstumo dėl to, kaip jų planuose turėtų būti atsižvelgta į plataus užmojo ES žaliuosius tikslus. Visos valstybės narės pritaikė žemės ūkio ir aplinkosaugos sąlygų išimtis, o kai kurios sumažino ekologiškų priemonių – jos yra būtinos, norint gauti ES lėšų – taikymo aprėptį arba atidėjo jų taikymą. Apskritai auditoriai daro išvadą, kad iš BŽŪP planų nematyti, jog ekologiniai užmojai būtų gerokai didesni.

Bendra žemės ūkio politika (BŽŪP) yra pagrindinė Europos Sąjungos politikos sritis, kuriai tenka 31 % ES biudžeto. 2023−2027 m. laikotarpiu naująja BŽŪP siekiama didesnių aplinkos ir klimato sričių užmojų. Ji yra grindžiama kiekvienos valstybės narės nustatytais planais. Darome išvadą, kad planai yra ekologiškesni nei pagal ankstesnę BŽŪP, tačiau neatitinka ES klimato ir aplinkos sričių užmojų, be to, juose trūksta pagrindinių žaliojo veiksmingumo vertinimo elementų. Remdamiesi savo nustatytais faktais, rekomenduojame Komisijai planuose skatinti keitimąsi ekologiška gerąja praktika, įvertinti BŽŪP indėlį siekiant žaliojo kurso tikslų ir stiprinti būsimą BŽŪP klimato ir aplinkos stebėsenos sistemą.

Specialiąją ataskaitą Bendros žemės ūkio politikos planai. Ekologiškesni, bet neatitinkantys ES klimato ir aplinkos sričių užmojų, rasite ČIA