17 šalių ragina atidėti elektroninio tręšimo žurnalo terminą

Mažiausiai 17 Europos Sąjungos (ES) žemės ūkio ministrų, ragina atidėti privalomus naujus įsipareigojimus elektroniniu būdu pildyti augalų tręšimo žurnalą. Šis sprendimas pakenktų duomenų apie augalų apsaugos produktus rinkimui, kurio tikslas – sumažinti biurokratiją ūkininkams.

Pagal teisės aktus, ūkininkai nuo 2026 m. sausio 1 d. privalės tvarkyti elektroninius pesticidų naudojimo įrašus, kad valstybės narės galėtų teikti ataskaitas Europos statistikų agentūrai Eurostatui.

Lenkijos žemės ūkio ministras Czesławas Adam Siekierski, rugsėjo 23 d. AGRIFISH tarybos posėdyje pabrėžė, kad naujų elektroninių priemonių įdiegimas yra sudėtingesnis nei tikėtasi ir ragino atidėti jų įvedimą iki 2028 m. Jis pažymėjo, kad ūkininkai turi būti tinkamai informuoti ir apmokyti, kitaip duomenys bus netikslūs ir nenaudingi.

Lenkijos poziciją palaikė daugelis šalių, tarp jų Lietuva, Portugalija, Ispanija, Italija ir kitos. Vienintelė Danija tvirtino, kad atidėjimas nėra reikalingas ir, kad šalys turėjo pakankamai laiko pasiruošti.

ES trūksta aiškių duomenų apie pesticidų naudojimą įvairiuose pasėliuose, nes statistika grindžiama tik produktų pardavimu, o ne realiais duomenimis. Europos Komisija pabrėžė šią problemą, nurodydama, kad asmens duomenų rinkimo atidėjimas pakenks valstybėms narėms vykdyti savo įsipareigojimus.

Nevyriausybinės organizacijos „PAN Europe” direktorius Martin Dermine perspėjo, kad uždelsus privalomą duomenų rinkimą, reguliavimo institucijos bus „nežinioje” ir negalės efektyviai sumažinti pesticidų naudojimo.

ES žemės ūkio komisaras Janusz Wojciechowski taip pat nepritarė Lenkijos pasiūlymui, teigdamas, kad atidėjimas pakenks valstybių narių galimybėms vykdyti įsipareigojimus.