30 organizacijų ragina atidėti ES miškų kirtimo reglamento įsigaliojimą

Beveik 30 organizacijų, atstovaujančių pirminiams gamintojams ir kitiems žemės ūkio sektoriams, paskelbė bendrą pareiškimą, ragindamos atidėti ES miškų kirtimo reglamento (EUDR) įsigaliojimą. Organizacijos nurodo, kad iki naujų taisyklių įsigaliojimo liko mažiau nei 100 dienų, tačiau vis dar trūksta aiškių įgyvendinimo priemonių.

Organizacijos išreiškė susirūpinimą dėl didelio teisinio ir rinkos netikrumo, su kuriuo susiduria operatoriai ir prekybininkai. Jie ragina Europos Komisiją ir valstybes nares suteikti aiškumą dėl EUDR reikalavimų ir praktinio įgyvendinamumo.

Organizacijos pabrėžia, kad nėra galimybės paskutinę minutę sureguliuoti situaciją, ir reikalauja, kad būtų atidėtas EUDR įsigaliojimas, kad įmonės turėtų pakankamai laiko pasiruošti. Įsitvirtinimas per tokį trumpą laiką kelia rimtų grėsmių mūsų pramonei ir gali sukelti mažų įmonių bankrotus bei darbo vietų praradimą.

Organizacijos taip pat pastebi, kad paskubintas EUDR įgyvendinimas gali sukelti rimtus rinkos sutrikimus ir sumažinti maisto, pašarų ir miško produktų tiekimo saugumą. „Trumpai tariant, skubėjimas gali turėti didelių neigiamų ekonominių pasekmių“, – teigiama pareiškime.

Organizacijos ragina Komisiją ir valstybes nares pripažinti paskirtą terminą kaip neįmanomą ir nedelsiant imtis veiksmų, kad atidėtų EUDR įsigaliojimą.

ES pareigūnai teigė, kad išlieka dar neaiškumų, tačiau pristatė naują „sertifikavimo“ platformą, kuri bus naudojama patikrinimo užtikrinimui. Operatoriai galės registruotis sistemoje lapkričio pradžioje. Ilgalaikis reikalingų dokumentų ir dažniausiai užduodamų klausimų (DUK) rinkinys dar yra kuriamas, tačiau planuojama jį paskelbti artimiausiu metu.

ES Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen svarsto galimybę atidėti reglamento įgyvendinimą, bet visa tai bus aptariama Aplinkos tarybos posėdyje, kuris numatytas spalio 14 d.