Informuoja VMVT: dėl kiaulių laikymo vietoje nustatyto AKM protrūkio

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) informuoja, kad 2024-10-07 kiaulių laikymo vietoje, esančioje Lazdijų r. sav., Būdviečio sen., Zelionkos k., buvo nustatytas afrikinis kiaulių maras (toliau – AKM).

Nurodytoje kiaulių laikymo vietoje buvo laikomos 8 kiaulės. 2024-10-05 ryte kiaulių laikytojas informavo veterinarijos gydytoją, kad viena iš 8 kiaulių susirgo (įtarta raudonligė). Gavus informaciją apie sergančią kiaulę, 2024-10-06 vakare kiaulių laikymo vietoje atrinkti mėginiai ir pristatyti AKM tyrimams į Nacionalinį maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutą (toliau – NMVRVI). 2024-10-07 NMVRVI patvirtinus kiaulei AKM, kiaulių laikymo vietoje visos kiaulės nugaišintos.

VMVT nedelsdama ėmėsi visų neatidėliotinų priemonių AKM protrūkio vietoje: 1) kiaules nugaišino ir kiaulių gaišenas sunaikino (užkasė) kiaulių laikymo vietos teritorijoje; 2) atliko kiaulių laikymo vietoje (tvarte) pirminį valymą ir dezinfekavimą; 3) aplink AKM protrūkio vietą nustatė apsaugos ir priežiūros zonas; 4) sudarė epizootinio tyrimo grupę siekdama nustatyti ligos į kiaulių laikymo vietą patekimo kelius; 5) aplink AKM protrūkio vietą nustatytose apsaugos ir priežiūros zonose pradėjo vykdyti kiaulių laikymo vietų faktinį surašymą.

VMVT taip pat informuoja, kad apie nustatytą AKM protrūkį informavo Europos Komisiją, Europos Sąjungos valstybių narių veterinarijos tarnybas.