Ar bus suteiktas leidimas parduoti kultivuotą mėsą ES?

Mosa Meat įmonė iš Nyderlandų pateikė paraišką Europos Sąjungai (ES) leisti parduoti savo laboratorijoje užaugintą jautienos mėsą, teigdama, kad šis produktas gali sudominti mėsos mėgėjus. Laboratorijoje užauginta mėsa, žinoma kaip kultivuota mėsa, gaminama iš gyvūnų ląstelių, auginamų maistingų medžiagų terpėje.

Bendrovės generalinis direktorius Maartenas Boschas pabrėžė, kad daržovių mėsainiams dažnai trūksta riebalų, todėl laboratorijoje užauginti riebalai gali tapti svarbiu ingredientu. Tačiau prieš gaunant leidimą prekiauti, Europos Komisija ir Europos maisto saugos institucija (EFSA) turi įvertinti paraišką ir atlikti kitus procesinius darbus, kurie gali užtrukti iki 18 mėnesių.

Jau ir anksčiau viena įmonė iš Prancūzijos bandė pateikti laboratorijoje užaugintą produktą pardavimui, tačiau ūkininkai ir politikai šiems bandymams nepritarė, argumentuodami, kad tai pakenks tradiciniam žemės ūkiui.

Mosa Meat generalinis direktorius M.Boschas teigia, kad laboratorijoje užauginti produktai neišstums ūkininkų iš rinkos, o mažinti priklausomybę nuo gyvūninės kilmės produktų itin svarbu, nes tai gali padėti spręsti klimato kaitos problemas.

Nors auginamos mėsos gamybos plėtra pažengė į priekį, šiuo metu ji vis dar susiduria su rimtais iššūkiais, tokiais kaip dideli gamybos kaštai ir sumažėjusios investicijos šioje srityje. Tarp nedaugelio kompanijų, sugebėjusių pritraukti reikšmingą finansavimą, išsiskiria Mosa Meat, kuri 2024 metais užsitikrino net 40 mln. eurų investiciją, skirtą gamybos plėtros projektams ir išlaidų savikainos mažinimui.

Mosa Meat vadovas M. Boschas pripažįsta, kad investuotojų susidomėjimas auginama mėsa šiuo metu mažėja, tačiau jis išlieka optimistiškas dėl ateities perspektyvų. Jo nuomone, nors dabartinės sąlygos yra sudėtingos, inovacijos ir technologiniai pažangai gali padėti įveikti esamas kliūtis ir atverti naujas galimybes šiai pramonės šakai.

Skip to content