Žemės ūkio paskolų garantijų fondas tiesia pagalbos ranką  

Atėjo gražus auksinis ruduo. Prasidėjus rudens darbams kaime, žemdirbiams reikalingos nemažos apyvartinės lėšos, dažnas susiduria su jų trūkumu. Žemės ūkio paskolų garantijų fondas, teikiantis garantijas žemdirbiams ir kaimo verslininkams už kredito įstaigų teikiamus kreditus, pasiruošęs ištiesti pagalbos ranką.

Šiais metais dideliais, rekordiniais derliais žemdirbiai džiaugtis negali. Dėl vasaros sausrų esant prastam derliui ir negavus planuotų pajamų, žemdirbiams sunku atsiskaityti su žaliavų tiekėjais – tam reikalingos apyvartinės lėšos. Su apyvartinių lėšų trūkumu susiduriantiems ūkininkams ir kitoms žemės ūkio įmonėms Žemės ūkio paskolų garantijų fondas pasiruošęs padėti teikdamas garantijas už jų imamus kreditus, skirtus atsiskaityti su tiekėjais. Garantijos teikiamos tiek bankams, tiek kredito unijoms.

Atkreipiame dėmesį, kad garantijos gali būti teikiamos ir tada, kai ūkio subjektui sąskaita už prekes jau išrašyta, tačiau ji dar neapmokėta. 

Bene didžiausia parama imantiems kreditus su garantija – dalinis palūkanų kompensavimas. Žemės ūkio veiklos subjektams kompensuojama 80 proc. palūkanų už kreditus, skirtus trumpalaikiam ar biologiniam turtui įsigyti. Kompensacijos mokamos už kreditus bei kredito linijas, kompensacija mokama 2 metus. Metinė palūkanų norma, nuo kurios skaičiuojama kompensacija – 6 proc.

Norint gauti palūkanų kompensacijas, kartu su dokumentais garantijai gauti ūkio subjektai pateikia Paraišką dėl dalies palūkanų kompensavimo, kurioje nurodo kredito paskirtį ir sąskaitą, į kurią būtų pervedama kompensacija. Jokių kitų papildomų dokumentų Žemės ūkio paskolų garantijų fondui pristatyti nereikia.

Kreditai su garantija ir palūkanų kompensavimas – puikus pasirinkimas, siekiant sumažinti skolinimosi kaštus ir sėkmingai plėtoti verslą.