Pagerbti Panevėžio rajono ūkininkai

Lapkričio 15 d. Lietuvos Respublikos žemės ūkio rūmų direktorius Sigitas Dimaitis ir savivaldos organizatorė Danguolė Kuzmienė sveikino Panevėžio rajono ūkininkus, susirinkusius į tradicinę žemdirbių šventę „Derlius 2019“, o padėkos raštais už  alternatyvios veiklos vykdymą žemės ūkyje apdovanojo Tomą Žukauską, Krekenavos seniūnijos ūkininką ir Eividą Meištą, Miežiškių seniūnijos ūkininką.

Žemdirbiai savo darbu garsina ne rajoną, bet ir Lietuvą. Be žemės ūkio sektoriaus sunku įsivaizduoti Panevėžio kraštą, čia kuriamos darbo vietos, sprendžiami socialiniai ir kultūriniai klausimai.

Šventėje buvo apdovanoti šauniausi Panevėžio rajono ūkininkai, kurių atranka, kaip sako LR ŽŪR savivaldos organizatorė D. Kuzmienė, nebuvo lengva užduotis. Rajone daug ūkininkų tvarkosi šauniai, prižiūri savo techniką, puoselėja savo namų aplinką. Visgi pirmoji vieta  „Metų ūkis 2019“ konkurse atiteko Jovitai ir Giedriui Šimeliūnams iš Raguvos seniūnijos. Jau dvidešimt metų ūkininkaujantis G. Šimeliūnas patirtį perėmė iš tėvų ir senelių, todėl ūkininkavimas jam ne tik darbas, bet ir gyvenimo būdas.

Antrąją „Metų ūkis 2019“ vietą iškovojo ūkininkai Rasa ir Tomas Stankūnai iš Smilgių. Trečioji vieta atiteko Mildai ir Stasiui Mikelioniams iš Upytės, kurie užsiima daržovių auginimu.

Panevėžio rajone yra beveik 4 tūkst. žemės ūkio valdų valdytojų, registruota daugiau kaip 2 tūkst. ūkininkų ūkių. Šiemet 2715 žemės ūkio veiklos subjektų deklaravo apie 114 tūkst. ha: pagal auginamų vasarinių kviečių ir miežių plotus Panevėžio rajonas yra antras Lietuvoje, trečioje – pagal auginamų kukurūzų plotus. Rajonas yra ketvirtas pagal deklaruotų bulvių plotus, o tai sudaro 5 proc. viso šalyje auginamų bulvių ploto. 2018 m. statistikos duomenimis, Panevėžio rajone pagaminta beveik 106 mln. Eur bendrosios žemės ūkio produkcijos – 4,5 proc. visos šalyje pagamintos žemės ūkio produkcijos. Rajone daugėja ekologinių ir išskirtinės produkcijos augintojų, kurių produkcija tiekiama ir ant Panevėžio rajono darželinukų ir pradinukų stalų – dar šiemet per 150 mažųjų turės galimybę maitintis išskirtinai ekologiniuose ūkiuose užaugintais produktais.

Panevėžio rajone apie 700 ūkininkų laiko daugiau kaip 18 tūkst. galvijų. Rajono fermose kiaulių, palyginti su 2018 m., padaugėjo 5 proc., o kiaulių smulkių laikytojų – 2 proc. Paskutiniais duomenimis, Panevėžio rajone daugiausia laikoma kiaulių visoje šalyje – 52 187 vienetai. Nedaug atsilieka ir bitininkai, prižiūrintys daugiau kaip 8 tūkst. bičių šeimų. Daugiau jų registruota tik Vilniaus rajono savivaldybėje, nors Panevėžio rajono bitininkų sąjunga gausiausia šalyje ir narių, ir prižiūrimų bičių šeimų skaičiumi.

Renginį vainikavo geras emocijas dovanojęs Panevėžio „Meno“ teatro spektaklis „37 atvirukai“.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.