Tariamasi dėl paskolų garantijų žemdirbiams

2020 m. kovo 24 d. Finansų ministras Vilius Šapoka pristatė daugiau nei 2 mlrd. eurų vertės dotacijų, garantijų ir kitų finansinių priemonių paketą Lietuvos verslui.
Pasak finansų ministro, finansinių priemonių paketas bus skirtas dėl viruso COVID-19 karantino visiškai sustojusiam verslui. Tačiau finansų ministras neužsiminė apie žemės ūkio sritį, o juk akivaizdu, kad pandemija per vartotojus gali paliesti maisto perdirbimo pramonę bei žemės ūkį. Be to, artimiausiu metu žemdirbiams prireiks paskolų apyvartinėms lėšoms. Ar bankai atidarys žemdirbiams paskolų duris?

 

LR Žemės ūkio rūmai (LR ŽŪR) atkreipia Vyriausybės dėmesį primindami, kad dabar, rinkoje susidarius ekstremaliai padėčiai, žemdirbiai gali susidurti su sunkumais iš bankų pasiskolinti apyvartinių lėšų. Kuo čia dėtas žemės ūkis ir pandemija? Tiesioginio ryšio kol kas nėra, tačiau finansinės veiklos patirtį turintis LR ŽŪR Sertifikavimo skyriaus vedėjas Ramūnas Stonkus sako jaučiantis 2008 – ųjų finansinės krizės aidą – bankai šios krizės neužmiršo, todėl elgsis labai atsargiai.

LR ŽŪR siūlo, kad finansinių priemonių pakete ar nors šalia jo atsirastų galimybių padėti ir žemdirbiams. Kaip padėti ir kodėl reikėtų padėti?

„Kai kuriems ūkininkams artimiausiu laiku prireiks apyvartinių lėšų – ne visi apsirūpino sėklomis, trąšomis. Kitiems gali prireikti lėšų degalams ir kt.  Žinoma, kai kurie ūkininkai naudojasi grūdus superkančių bendrovių pagalba, tačiau dėl įvairių priežasčių ūkininkai nenori tokios pagalbos ir labiau linkę skolintis lėšų iš bankų arba kredito unijų“, – sako R.Stonkus.

LR ŽŪR duomenimis UAB „Žemės ūkio paskolų garantijų fondas“ (ŽŪPGF) pasiryžęs parengti metodiką, kaip jie galėtų suteikti garantijas bankams bei kredito unijoms, kad šie ūkininkams galėtų skubiai suteikti vadinamąją likvidumo paskolą apyvartinėms lėšoms.

Kokią dalį ŽŪPGF garantuotų? Kol kas svarstoma.  Be kita ko, ŽŪPGF svarsto apie galimybes suteikti garantijas atidedant paskolų grąžinimą, suteikti vadinamąsias kelių mėnesių paskolų grąžinimo atostogas.

Žinoma, ūkininkai turėtų žinoti, kad paskolas, nors už jas ir bus suteiktos garantijos, reikės grąžinti. Šiuo metu problemų dar nėra, tačiau jas galime pajusti rudeniop. Todėl pagalve reikėtų pasirūpinti jau dabar.

R.Stonkus ūkininkams geranoriškai pataria: „Prieš kreipdamiesi į bankus ar kredito unijas paskolų, apskaičiuokite savo galimybes. Pagrįskite savo norus konkrečiais skaičiavimais, realiomis prognozėmis. Būtina pasiruošti ne tik optimistinį, bet ir pesimistinį planą. Tik tokiu atveju bankininkai jumis labiau pasitikės“.

Pasak R.Stonkaus, Lietuvos ūkininkai neretai daug praranda vėluodami su bankininkais aptarti susidariusias ar susidarančias aplinkybes.

„Nedelskite. Jeigu kyla abejonių dėl paskolos grąžinimo, tarkitės, svarstykite su bankininkais, priimkite sprendimus kartu. Jeigu taip elgsitės – įgysite bankininkų pasitikėjimą ir jie tai įvertins sudarydami naują paskolos grąžinimo grafiką. Ir atvirkščiai – jeigu delsite, bankininkų sprendimai jums tikrai nebus palankiausi“, – pataria R.Stonkus.

R.Stankus šią temą aptarė su ŽŪPGF laikinąja direktore Romalda Globiene.

Priminsime, kad Lietuvos Respublikos Vyriausybė 2020 m. kovo 18 d. nutarimu Nr. 244 patvirtino valstybės garantijų limitą už ŽŪPGF prisiimamus įsipareigojimus finansų įstaigoms. Šiuo nutarimu 2020 metams nustatytas valstybės garantijų limitas siekia 179,5 mln. Eur.

Valstybės garantijų limitas – tai prisiimamų garantinių įsipareigojimų finansų įstaigoms dydis, kurio Žemės ūkio paskolų garantijų fondas negali viršyti. 2020 metams nustatytas valstybės garantijų limitas (179,5 mln. Eur) užtikrina, kad ŽŪPGF negalint vykdyti garantinių įsipareigojimų finansų įstaigoms, juos nurodyta apimtimi įvykdytų valstybė.

„ŽŪPGF garantiniai įsipareigojimai už finansų įstaigų žemės ūkio ir kaimo verslo sektoriui suteiktas paskolas, lizingo paslaugas 2020 m. vasario 29 d. sudarė 79,8 mln. Eur,“ – sako l. e. direktoriaus pareigas R.Globienė.

„Šiai dienai galimų prisiimti įsipareigojimų suma siekia beveik 100 mln. Eur. Tikime, kad patvirtintas valstybės garantijų limitas tiek paskolų, tiek lizingo garantijomis leis pasinaudoti visiems besikreipiantiems ūkio subjektams“, – sako R.Globienė.

 

 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.