ŽŪR – už kokybiškų ir vietinių maisto produktų naudojimą

Žemės ūkio rūmai, siekdami populiarinti Lietuvoje auginamus/gaminamus maisto produktus bei skatinti vartotojus pirkti vietoje (Lietuvoje) užaugintus/pagamintus produktus, organizavo konferenciją – „Kokybiškas maistas = sveikas žmogus“, kurioje  ekologišką ir NKP (pagal nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą) produkciją pristatė ŽŪR nariai.

Konferencijoje nuotoliniu būdu dalyvavo ir pranešėja iš Švedijos – Sara Jervfors, Södertälje dietologijos ekspertė, kuri pristatė trumposios maisto tiekimo grandinės taikymą ugdymo įstaigose Švedijoje. Pranešėja akcentavo, aukštos kokybės ir sveiko maisto reikšmę visuomenei bei sveikų įpročių formavimą nuo vaikystės. Taip pat apžvelgė Švedijos teisinę bazę, viešųjų pirkimų procedūros ir kt. Sara Jervfors pažymėjo, kad svarbu naudoti maistą, kuris yra užaugintas/pagamintas kuo arčiau namų, o pirkti maisto produktus taip pat rekomendavo tuos, kurie pagaminti savoje šalyje (vietinius). Pranešėja pažymėjo, kad svarbus ir maisto paruošimas ir jo apdorojimas. Čia reikalinga pasitelkti patyrusius  virtuvės darbuotojus, kurie privalo nuolat atnaujinti savo žinias bei nuolat mokytis ir kelti savo kvalifikaciją. Būtina atsižvelgti į savo klimato zoną ir pasiruošti sezoninio maisto piramides.

Žemės ūkio rūmų inicijuotą ir pradėtą įgyvendinti Europos inovacijų partnerystės veiklos projektą „Trumpos maisto tiekimo grandinės sistemos sukūrimas ir įdiegimas“, kaip vieną gerųjų pavyzdžių trumpinant maisto grandinę pristatė LR ŽŪR Projektų poskyrio vedėja Laima Buitkienė. Lektorė pristatė projekto tikslą, kuris yra sujungus mokslininkų, ŽŪR bei ūkininkų  žinias, patirtį ir kompetencijas sukurti ir įdiegti sistemą, kurios pagalba žemės ūkio subjektai galėtų be tarpininkų tiekti viešojo sektoriaus įstaigoms (mokykloms, darželiams, slaugos įstaigoms ir pan.) vietoje pagamintą produkciją.

Konferencijos dalyviams sertifikuotų ekologiškų juodųjų serbentų sultis degustacijai pristatė Žemės ūkio kooperatyvo „Juodoji uoga“ vadovas Vytautas Jasinevičius ir Pramoninių uogynų asociacijos vadovas Adolfas Jasinevičius.

„Mūsų užauginti juodieji serbentai ir iš jų pagamintos sultys – tikra vitaminų bomba.  Be to sultys yra ekologiškos, turime sertifikatą.  Sultyse gausu antocianinų, polifenolinių medžiagų, antioksidantų, vitamino C ir gama-linoleno rūgšties (GLA). Juodieji serbentai naudojami įvairiems sveiko maisto patiekalams ir gėrimams, o dėl savo rūgštumo gali būti maišomi su kitais vaisiais ar uogomis. Juodieji serbentai gali būti vartojami norint sustiprinti imuninę sistemą, kraujotaką, pagerinti inkstų, akių ir virškinamojo trakto būklę. Juoduosiuose serbentuose yra gausu vitaminų A, B5, B6, B1 ir E. Tačiau jie labiausiai pasižymi vitaminu C. Juoduosiuose serbentuose yra keturis kart daugiau vitamino C nei apelsinuose. Antioksidantų šiose uogose yra dvigubai daugiau nei mėlynėse. Šiais metais su savo produkcija dalyvavome parodoje „Rinkis prekę Lietuvišką“, kuri vyko Kaune, Žalgirio arenoje. Džiaugiamės, kad sulaukėme susidomėjimo. Taip pat mūsų gaminamų sulčių galima įsigyti ir per el. parduotuvę: https://www.juodojiuoga.lt/ Sultis spaudžiame mechaniniu būdu, nenaudojant jokių papildomų, uogų ląsteles skaidančių, medžiagų. Juodųjų serbentų uogose esantys vitaminai, gausus kiekis makro ir mikro elementų daro šias sultis ypač vertingomis. Dėl šių medžiagų didelio kiekio juodųjų serbentų uogos yra priskiriamos super maisto kategorijai ir užima pirmaujančias pozicijas“, – pažymi A.Jasinevičius.