Agurkų ragautuvės

„Skanu, kai pats  užauginu“ tokiu šūkiu Rokiškio lopšelio-darželio „Varpelis“ vaikus pasitinka daržas „Smalsutės sodelyje“.

Šiame darže vaikai patys sodina, prižiūri ir nuima derlių. Kad derlius ilgiau išsilaikytų, jį reikia tinkamai paruošti: džiovinti, konservuoti, raugti. Darželio STEAM komanda inicijavo savaitės projektą „Agurkų rauginimas“. Visą savaitę vaikai kartu su mokytojomis aiškinosi, ko reikia agurkų raugimui, kūrė agurkų raugimo receptus. O štai vieną dieną „Smalsutės sodelyje“ užvirė darbai: vaikai skynė, plovė, skaičiavo, matavo, svėrė, sūdė, gardino  įvairiais prieskoniais ir raugė agurkus taip, kaip patys buvo sugalvoję.

Kai keletą dienų agurkai parūgo, „Smalsutės sodelyje“ buvo organizuotos „Agurkų ragautuvės“ – degustacija, į kurią susirinko ne tik visa darželio bendruomenė, bet ir tėveliai.

Taigi vyko vaikų raugtų agurkų degustacija: ant stalų  surikiuotuose induose puikavosi pagal skirtingus receptus raugti agurkai, kurie dvi paras rūgo lauko namelyje.

„Išrinkti gardžiausią agurkų receptą padėjo darželio komisija drauge su vaikų tėveliais. Visi, dalyvavusieji ragautuvėse  balsavo už jiems labiausiai  patikusį receptą, įdėdami akmenėlį į balsavimo kibirėlį. Daugiausiai balsų, net 71 akmenėlį, surinko agurkai, raugti su ciberžole ir medumi – šie agurkai išrinkti  skaniausiais. O vaikai, išragavę visokių skonių agurkus, sužinojo, jog svarbiausias agurkų raugimo komponentas – druska. Tokia degustacija puikiai lavinamas vaikų kritinis mąstymas, plėtojami pažintiniai gebėjimai, ugdomi patirtiniai įgūdžiai, formuojamos vertybinės nuostatos. Tai neįkainojama patirtis, kuri tikėtina išliks visam gyvenimui“, – sako lopšelio – darželio „Varpelis“ Jaunųjų ūkininkaičių mokytoja Ina Švelnienė.

Džiugu, kad Žemės ūkio rūmų (ŽŪR) 2018 m. sumanyta Lietuvos šimtmečiui paminėti skirta iniciatyva „Auginu Lietuvai!“, kai darželiams per visą Lietuvą buvo padovanota per 40 šiltnamių, gyva, kad ikimokyklinio ugdymo įstaigose dirbantys pedagogai per praktines patirtis lavina mažuosius auklėtinius ir supažindina su mažais žemės ūkio stebuklais. Smagu, kad auga nauja ateities karta, kuri „Augina Lietuvai!“.