Registrų centras perėmė Miškų kadastro tvarkymą

Pagrindinius nacionalinius registrus ir informacines sistemas prižiūrintis Registrų centras tapo dar vienos valstybinės sistemos tvarkytoju. Nuo sausio įsigaliojo Vyriausybės priimtas nutarimas, kuriuo remiantis Registrų centras tapo Lietuvos Respublikos miškų valstybės kadastro tvarkytoju.

„Registrų centras jau daugelį metų prižiūri Nekilnojamojo turto registrą ir kadastrą, kuriuose sukaupti visi pagrindiniai duomenys apie šalyje esančius statinius ir žemės sklypus. Iki tol keliuose skirtinguose valstybės kadastruose buvusi informacija apie miško žemę skirdavosi, nesutapdavo miškų plotai ir dėl to kildavo nesklandumų. Konsolidavus žemės sklypų ir miškų duomenis vienoje vietoje bus galima priimti sprendimus, leisiančius ateityje suvienodinti informaciją, taip padidinant jos tikslumą, aktualumą bei patikimumą“, – kalba Registrų centro Registrų tvarkymo direktorius Kazys Maksvytis.

Anot jo, Registrų centras panaudos savo sukauptą kadastrų tvarkymo patirtį skaitmenizuojant Miškų valstybės kadastro duomenų parengimo, registravimo ir teikimo klientams procesus, o tai sudarys galimybes operatyviai ir paprastai gauti ir pateikti visą reikalingą informaciją apie valstybėje esančius miškus.

„Registrų centrui perėmus Miškų valstybės kadastro tvarkymą duomenų teikimas gyventojams, įmonėms ar institucijoms nepasikeis. Dėl pažymų ar išrašų klientai turėtų kreiptis į Registrų centrą“, – pabrėžia K. Maksvytis.

Teisės aktai nustato, kad Miškų valstybės kadastrui duomenis gali teikti miško valdytojai (savininkai), valstybinės sklypinės miškų inventorizacijos vykdytojai, vidinės miškotvarkos projektų rengėjai, miško žemės pavertimą kitomis naudmenomis (išimtiniai atvejai numatyti Miškų įstatyme) inicijavę ar organizavę asmenys, Aplinkos apsaugos departamento ir Valstybinės miškų tarnybos specialistai. Kol nebus parengti nauji technologiniai sprendimai, duomenų teikimas į kadastrą vyks įprasta tvarka.

Lietuvos Respublikos miškų valstybės kadastras – tai specializuotas valstybės kadastras, skirtas valstybėje esančiai miško žemei apskaityti ir duomenims apie miškus tvarkyti. Miškų kadastras apima visumą duomenų apie Lietuvos miškus, jų nuosavybę, miško išteklių kiekį bei kokybę ir ekonominę vertę. Kadastras įsteigtas 2003 metais, jo valdytojas yra Aplinkos ministerija.

Šiuo metu Miškų valstybės kadastre yra įregistruota daugiau kaip 2 mln. hektarų miško žemės ploto, beveik 1,9 mln. miško taksacinių sklypų. Tai sudaro trečdalį šalies teritorijos.

Registrų centras kuria ir plėtoja valstybinės reikšmės registrus bei informacines sistemas, tvarko jų duomenis, teikia juos duomenų gavėjams. Šiuo metu įmonė prižiūri 12 valstybinės reikšmės registrų ir kadastrų (Nekilnojamojo turto registras ir kadastras, Juridinių asmenų registras, Gyventojų registras, Adresų registras ir kt.) bei 12 valstybės informacinių sistemų (Antstolių informacinė sistema, E. sveikata, E. pristatymas. E. sąskaita ir kt.).

Registrų centro informacija